Intel Quark

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Intel Quark
Embedded World 2014 Intel Galileo 01.jpg
Gyártás 2013
Tervező Intel
FSB sebességek 400 MHz
Gyártás technológia méret 14 nm
Utasításkészlet x86 (CPUID: FPU, PSE, TSC, MSR, PAE, CMXCHG8B, APIC, PGE, PBE)
Magok száma 1
L1 gyorsítótár 16 KiB
Alkalmazása hordható eszközök
A Wikimédia Commons tartalmaz Intel Quark témájú médiaállományokat.
Intel Galileo/Quark-CPU

Az Intel Quark az Intel cég egy 32 bites x86 architektúrájú egylapkás rendszer (system-on-a-chip, SoC) sorozata, amelyet kifejezetten kis méretűre és nagyon alacsony fogyasztásúra terveztek, amivel az újabb piacokat, ezen belül is a hordható eszközök szegmensét célozták meg. A termékvonalat 2013-ban mutatták be. A csipek kisebbek, fogyasztásuk alacsonyabb, egyben kisebb teljesítményűek is, mint az Atom processzorok, ezenkívül nem tartalmaznak kiegészítő utasításkészleteket, mint például az MMX, SSE, és csak beágyazott operációs rendszert képesek futtatni, például a Linux.

Ilyen csip hajtja az Intel Galileo fejlesztői mikrovezérlő kártyát is.[1]

A sorozat első tagja az egymagos X1000 SoC, amelynek maximális órajelfrekvenciája 400 MHz; ezt a 2013-as IDF rendezvényen mutatták be. A rendszer számos interfészt tartalmaz, van benne PCIe, SPI, I2C, Fast Ethernet, USB 2.0, SDIO, PMC, és GPIO, ezen felül beágyazott, csipre integrált 512 KiB eSRAM és szintén integrált DDR3 memóriavezérlő is.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Intel® Galileo Datasheet. [2013. október 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 10.)
  2. Flaherty, Nick: Intel Tackles SoC With Quark. EETimes, 2013. október 7. [2016. február 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 9.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Intel Quark című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]