Inside Passage

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Belső átjáró
Ország Amerikai Egyesült Államok
Település
Elhelyezkedése
Belső átjáró (Brit Columbia)
Belső átjáró
Belső átjáró
Pozíció Brit Columbia térképén
é. sz. 54° 48′ 02″, ny. h. 131° 26′ 26″Koordináták: é. sz. 54° 48′ 02″, ny. h. 131° 26′ 26″
A Belső átjáró alaszkai szakasza
A Belső átjáró alaszkai szakasza
A Wikimédia Commons tartalmaz Belső átjáró témájú médiaállományokat.

A Belső átjáró (angolul Inside Passage) part menti útvonal óceánjáró hajók számára az Észak-Amerika Csendes-óceáni partjánál található szigetek között. Az útvonal Délkelet-Alaszkától a kanadai Brit Columbia nyugati részén keresztül Washington államig nyúlik. Az átjáró használata védelmet nyújt a hajóknak a rossz tengeri időjárás ellen és kapcsolatot teremt sok elszigetelt közösséggel. Az átjárót sűrűn használják tengerjárók, halászhajók, teherhajók, vontatóhajók és menetrendszerű kompok.

Az Inland Passage elnevezést a hajózóút mentén fekvő terület megnevezésére is használják. De a név utal arra is, hogy a korai felfedezők ezen a vidéken keresték az Északnyugati átjárót.

Általánosan elfogadott, hogy az átjáró a Puget-szorostól indul, Brit Columbián keresztül, Délkelet-Alaszkáig.[1][2]

A brit columbiai szakasz[szerkesztés]

Ez a partszakasz mintegy 40 000 km hosszú. A következő területeken keresztül vezet: Strait of Georgia (Georgia-szoros), Johnstone (Johnstone-szoros), Queen Charlotte Straits (Sarolta királyné-szoros), Hecate Strait (Hecate-szoros). A Fitz Hugh Soundtól (Fitz Hugh-szoros) északra az átjárót a tengeri viharoktól nagyobb szigetek védik, például a Princess Royal Island és a Pitt Island.

Alaszkai szakasz[szerkesztés]

Az alaszkai szakasz kb. 800 km északtól délig, illetve kb. 160 km keletről nyugatra. Ezen a szakaszon mintegy 1000 sziget található, kb. 24 000 km partszakasszal, és öblök ezreivel. Annak ellenére, hogy az alaszkai Alexander-szigetek bizonyos védelmet nyújtanak a hajózóknak a Csendes-óceáni időjárás ellen, ezen a területen rendkívül nagy árapálymozgás észlelhető (9 m), amely a hajózásnál óvatosságra készteti a navigátorokat a víz alatti sziklák elkerülése érdekében.

Vízisport az átjáróban[szerkesztés]

Az Inside Passage kedvelt túraútvonal kajakozók és kenusok számára. Minden évben csoportok és magányos hajósok eveznek át az Átjárón, Brit Columbiától az alaszkai Glacier Bay (Gleccser-öböl) útvonalon.

Irodalom[szerkesztés]

  • Manning, Richard: Inside Passage: A Journey Beyond Borders. (hely nélkül): Island Press. 2001. 113. o. ISBN 978-1-55963-655-1  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Inside Passage című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Merriam-Webster, Richard (2000). Merriam-Webster's Collegiate Encyclopedia. Merriam-Webster. p. 808. ISBN 978-0-87779-017-4.
  2. Manning, Richard (2001). Inside Passage: A Journey Beyond Borders. Island Press. p. 113. ISBN 978-1-55963-655-1.

További információk[szerkesztés]