Ingrida Šimonytė

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ingrida Šimonytė
2023-ban
2023-ban
Született1974. november 15. (49 éves)[1]
Vilnius
Állampolgárságalitván
Foglalkozása
TisztségeLitvánia miniszterelnöke (2020. november 25. – )
Iskolái
Kitüntetései
  • Officer of the Order of Vytautas the Great (2015)
  • Bölcs Jaroszlav herceg 2. osztályú rendje (2023. december 28.)[2]

Ingrida Šimonytė aláírása
Ingrida Šimonytė aláírása

A Wikimédia Commons tartalmaz Ingrida Šimonytė témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ingrida Šimonytė (Vilnius, 1974. november 15. –) litván közgazdász, politikus, korábbi pénzügyminiszter. 2013-ban kinevezték a Litván Nemzeti Bank igazgatótanácsának alelnökévé.[3] Munkája mellett tanított a Vilniusi Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Politikatudomány Intézetében, valamint az ISM Közgazdaság-tudományi Egyetem államháztartás-tani tanszékén.

2016-ban Antakalnis választókerületben a Seimas képviselőjévé választották, ezért hivataláról lemondott.[4] 2018. november 4-én megnyerte a konzervatív Haza Szövetség – Litván Kereszténydemokraták párt előválasztását (Vygaudas Ušackasszal szemben, 78,71%-kal), így indulhatott a 2019-es elnökválasztáson, amelynek második fordulójába első helyen jutott tovább,[5][6] ott azonban vereséget szenvedett Gitanas Nausėdával szemben. 2020. november 24-én a litván parlament miniszterelnökké választotta.[7]

Anyanyelvén kívül angolul, lengyelül, oroszul, valamint alapfokon svédül is beszél.[8]

Kitüntetései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Ingrida Šimonytė című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.