Indre By

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Indre By (magyarul: Belváros) Koppenhága egyik városrésze és közigazgatási kerülete. 2007 óta közigazgatásilag hozzá csatolták Christianshavnt is, amely azonban megtartotta önálló képviselő-testületét.

Fekvése[szerkesztés]

Az eredeti belvárost az Inderhavnen (belső kikötő) választja el a tőle délkeletre fekvő Christianshavntól. Északra tőle Østerbro kerület fekszik. Nyugatról Nørrebro és Frederiksberg község határolja (ez utóbbi közigazgatásilag nem része Koppenhágának), ezektől a Koppenhágai tavak választják el. Délnyugatról Vesterbro/Kongens Enghave, délről pedig Amager Vest és Amager Øst kerületekkel határos.

Története[szerkesztés]

A kerület a város történelmi központja. Határai nagyjából egybeesnek Koppenhága IV. Keresztély uralkodása (1588-1648) alatti kiterjedésével. A várost ebben az időben városfalak vették körül, amelyeken négy kapun lehetett be- és kilépni: a mai városháza közelében állt a Vesterport, a Nørreport vasútállomás közelében a Nørreport, a Kastelletnél az Østerport és délen, Christianshavn és Amager között az Amagerport. A kapukat 1856-ban bontották le.

Látnivalói[szerkesztés]

A belvárosban található Koppenhága idegenforgalmi nevezetességeinek jelentős része.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Indre By című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.