Indosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Indosaurus
Evolúciós időszak: késő kréta
Indosaurus.jpg
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Alrendág: Ceratosauria
Öregcsalád: Abelisauroidea
Család: Abelisauridae
Nem: Indosaurus
Matley, Von Huene, 1933
Fajok
  • I. matleyi Matley, Von Huene, 1933
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Indosaurus témájú kategóriát.

Az Indosaurus (jelentése 'indiai gyík') egy theropoda dinoszaurusznem, amely a mai India területén élt a késő kréta kor maastrichti korszaka idején, körülbelül 69 millió évvel ezelőtt. A hossza 6 méter, a tömege pedig nagyjából 700 kilogramm lehetett.

Fosszilis maradványait, egy szokatlanul vastag részleges koponyát és a csontváz egyéb részeit az indiai Jabalpurban fedezték fel. A koponya arra utal, hogy az Indosaurus a szemei felett szarvakat viselt, bár ennek valamennyi fosszilis bizonyítéka elveszett.

Az Indosaurus talán rokonságban állt a különös dél-amerikai abelisauridával, a Carnotaurusszal. Amennyiben ez igaz, akkor az azt jelzi, hogy India nem volt elszigetelt kontinens az ezt megelőző 100 millió évben, ahogy sok őslénykutató gondolja. Máskülönben a két földrészt valószínűleg időszakos földhidak kötötték össze, lehetővé téve a dinoszauruszok vándorlását.

A típusfajt, az I. matleyit Friedrich von Huene és Charles Alfred Matley nevezte el 1933-ban. Ez a faj jelenleg tartalmazza a Megalosaurus matleyit. Zavarba ejtő módon a kétséges nevű fogtaxon, az Orthogoniosaurus fajának neve ugyanez (de más leletanyagon alapul). Egyes őslénykutatók felvetették, hogy az Indosuchust és a Compsosuchust is ide kellene besorolni.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Indosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Indosaurus. DinoRuss. (Hozzáférés: 2009. június 18.)
  • Abelisauridae. Thescelosaurus!. [2009. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 18.)