Indiai gasztronómia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Indiai konyha szócikkből átirányítva)

Az indiai konyha főként csípős, erős ételekből áll. A magyar konyha ebben nagyon is hasonlít az indiai konyhához. Az indiai fűszerek teljesen eltérnek a magyar fűszerektől, viszont a magyar cseresznyepaprikához képest enyhébbek az indiai fűszerek. A fűszerezés köztudottan növeli az étvágyat, segít az emésztésben, ezért ez fontos. Az indiai konyha kedveltebb húsa a birka, a csirke. Az éttermekben, hotelekben persze minden étel kapható. Az indiai konyhára jellemző, hogy a menüt túlfőzik, így biztos baktériummentesek. Az indiai vegetariánusok fogásai igen népszerűek. Rengeteg, kb. 25 fűszert használnak, melyek speciális ízeket adnak az ételeknek. Hasonlóság az indiai és a magyar konyha között a paprika használata. Karit használnak (curry), amit magyarul tévesen körrinek neveznek. A kari őrölt fűszerkeveréket jelent. Az indiai konyhát a következő fűszerek teszik igazán speciálissá: gyömbér, sárgagyömbér, csilipaprika, koriander, kardamomum. És vannak a magyar konyhából is jól ismert fűszerek, amiket ők is sűrűn használnak, ilyen a fahéj, a bors, a szegfűszeg, a köménymag, a mustármag és a mák.

A Curry fűszerről[szerkesztés]

A magyarok a curry fűszeren egy erős speciális ízű fűszert értenek. Indiában viszont egy helyi ételt jelöl a kari, melyet húsból, tojásból vagy zöldségből is csinálhatnak. Nem egyetlen ételt jelöl hát az indiai kari étel. A lényeg, hogy általában olvasztott vajban készül (ghi). A magyarok ízlése nincs hozzászokva az indiai konyha vendéglő sültjeihez. A karit viszont szívesen fogyasztják a magyarok. Bombayben vagy Kalkuttában nagyon finom karit ehetünk. A fritáth ételük a legerősebb, melyhez a magyar cseresznyepaprikához hasonló fűszert használnak. A zöldségkarik választéka igen széles. Időnként kókuszdiót is használnak fűszerezéshez. Az indiai konyha legnevesebb fogásai a vindalu, a dupjáza, a korma. A vindalut ecetes páclé teszi érdekessé. A dupjáza kifejezés 2 hagymát jelent. A kabáb a magyaroknak a cigánypecsenyét juttatja eszünkbe. A buffath egy a zöldséglevesből kivett, szeletelt, sült étel. A birijáni fogást maszálával ízesítik rizzsel tálalják. A birijáni egyik típusa az édes puláo, mely kókuszdióval, mandulával, esetleg papayával készül.

Indiai étkezés[szerkesztés]

Első fogásként sokszor találnak Mulligatawny-levest, ez egy híg kari. Szeretettel fogyasztják a dál ételt, amit lencséből vagy sárgaborsóból csinálnak. A csatni fogásuk sokszor zöldségből, esetleg gyümölcsből készül. A mangó-csatni egy igazi különlegesség. Az étlapon találkozhatunk a dahival, mely a gyomort csillapító tejfölt jelöli. Az indusok a raita ételt fogyasztják még előszeretettel , amit Begálban Kalianak hívnak.

Kenyérfélék[szerkesztés]

Az indiai konyhát az indiai kenyér sok típusa teszi változatossá. A saját készítésű kenyerük, az enghati mellett ismert a csapáti is. A parátha kenyérrel hamar megtelik az ember, ami inkább lángos, mint kenyér. A kerek kenyerük a púri, amit India keleti részén lucsinak hívnak. Ismert még a zsírban sütött kacsóri és a dosza, a borsos pappar.

Édességek, desszertek[szerkesztés]

Az indiaiak híresen édesszájúak, így nem csoda, hogy az országba látogatók, a rengeteg egzotikus desszertféleség, szirupba mártott golyó és sütemény között válogathatnak. A halavák önálló fogásként is fogyaszthatók. Az édességek elkészítése során az indiaiak többféle ételfestéket és sokféle esszenciát (kevara, mandula, vanília, ananász, rózsa ízű) használnak. Kedvelt fűszerük a kardamom és a sáfrány. A süteményeket hártyavékonyságú ezüstpapírral díszítik, melyet általában megesznek. Mivel az édességek között számos azonosíthatatlan nyalánkság található, a legjobb, ha kipróbáljuk mindet.

(Az ezüstpapír díszítést és a kevara esszenciát kihagytuk receptjeikből, az ezüstpapírt azért, mert a magyar ízlésnek kissé furcsa, a kevarát pedig azért, mert nem lehet nálunk kapni.)


Édes pulávok[szerkesztés]

Az indiaiak az édes pulávokat is - a süteményekhez hasonlóan - ehető arany- vagy ezüstlapokkal borítják. Az édes rizsekhez különféle ételszínezőt és aromát (elsősorban kevara) használnak, s gyakran belefőzik a pulávba a pisztáciát, a mogyorót, a mandulát és a kesudiót.

Rizses receptjeinkben színezőanyagként elsősorban sáfrányt vagy sáfrányos szeklicét ajánlunk, de ha van kéznél bármilyen (piros, zöld) ételfestékünk színezzünk bátran azokkal is. Az édes pulávok fontos alkotórészét a kevara aromát, azért hagytuk ki, mert nálunk még nem kapható.


Halavák[szerkesztés]

A halavákat bármilyen apróra vágott gyümölccsel (banánnal, almával, szederrel, málnával, eperrel, szilvával, mazsolával) vagy különböző durvára vágott magvakkal dúsíthatjuk. A gyümölcsöket kissé pároljuk meg, a magvakat a darával együtt pörköljük, a diót, a mogyorót, a pisztáciát, a mandulát a pirítás elején, a mazsolát pedig a pirítás végén adják hozzá.

Khírek, firnik és cérnametélt édességek[szerkesztés]

Indiában igen kedveltek a különböző tejben főtt rizses és zöldséges khírek, a firnik és a cérnametéltből készült édességek.

Jégkrémek és barfik[szerkesztés]

Az indiai fagylaltok, jégkrémek fenségesek. A gyerekek kedvenc csemegéje a kulfi. A barfik sűrített tejből készített édességek.

Az indiaiak helyi specialitásuk az úgynevezett firni, mely rizsfelfújthoz hasonlít. A khoa édességet vajjal vagy cukorral ízesítik, így változik a neve: laddú, barfí, kafhi, malái, khir vagy szandra névre. A dzsalébi sziruppal leöntött palacsintát jelöl. Az indiai gyümölcsök egy részét nem ismerik a magyarok. A guava vagy a bombay-i alfanz, a malgova, a langra (Benáreszben kapható), Lakhnauban van a szafeld mangó, ritkán fogyasztott gyümölcs hazánkban.


Frissítők[szerkesztés]

Az indiai limonádét, a nímbúpánit érdemes kipróbálni.

Lásd még[szerkesztés]