Imogen Cunningham és Twinka Thiebaud, Yosemite

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Judy Dater: Imogen Cunningham és Twinka Thiebaud, Yosemite
Nuvola apps kview.png
Copyright-uncertain.svg
Nem található szabad kép.(?)
PDmaybe-icon.svgNuvola apps kview.png
artnet.com

Imogen Cunningham és Twinka Thiebaud állt modellt Judy Dater amerikai fotóművész legismertebb felvételéhez, melyet 1974-ben készített a Yosemite Nemzeti Parkban.

Története[szerkesztés]

Datert egyik kedves festménye Thomas Hart Benton Perszephoné (1938-39) című alkotása és annak témája, a kukkolás inspirálta. Arra gondolt, hogy a festményből megalkotja a saját variációját, annyi különbséggel, hogy a meztelen Perszephonét nem egy férfi, hanem egy másik nő lesi meg.

A leskelődő szerepére barátját, az idős Imogen Cunningham amerikai fotóművészt kérte fel, a fiatal Perszephonét pedig Twinka Thiebaud fotómodell keltette életre. A fotózásra Ansel Adams The Nude in the Landscape elnevezésű workshopján került sor. A workshopon több mint száz diák vett részt. Thiebaud szerint az egész szervezetlen volt. A diákok fegyelmezetlenek voltak: nyüzsögtek a meztelen modellek körül, és udvariatlanul kattintgattak a fényképezőgépeikkel, akár a „paparazzók”. Dater Cunninghammel és Thiebaud-val ezért félrevonult a többiektől egy fához, hogy zavartalanul tudjanak dolgozni. Idővel egyre több diák csatlakozott hozzájuk. Dater ezért úgy döntött, hogy bemutatót tart, hogyan is kell egy modellel együtt dolgozni. E rögtönzött tanóra keretében készült az itt látható, híressé vált felvétel.

A felvétel nyomata ma a Los Angeles County Museum of Art gyűjteményében található.

Források[szerkesztés]