Ildzsime

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ildzsime
(일지매)
I Dzsungi (Lee Joon-gi) mint Ildzsime (Iljimae)
I Dzsungi mint Ildzsime
Műfaj szaguk, fantasy, romantikus

Alkotó Ko Ujong (고우영, Go Woo-young)
Író Cshö Ran (최란, Choi Ran)
Rendező I Jongszok (이용석, Lee Young-seok)
Főszereplő I Dzsungi
Han Hjodzsu
I Jonga
Pak Sihu

Ország  Dél-Korea
Nyelv koreai
Évadok 1
Epizódok20
Gyártás
Producer I Jongszok (이용석, Lee Young-seok)
Gyártó Chorokbaem Media[1]
Sugárzás
Eredeti adó SBS
Eredeti sugárzás2008. május 21. – 2008. július 24.
Korhatár 15 éven aluliaknak nem ajánlott.
Kronológia
Előző On Air
Következő Working Mom
Kapcsolódó műsor The Return of Iljimae
The Vigilantes In Masks
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Ildzsime (hangul: 일지매handzsa: 一枝梅, RRIljimae?; vagy Il-Ji-Mae: The Phantom Thief) 2008-ban vetített koreai történelmi-fantasy sorozat, főszereplői I Dzsungi, Han Hjodzsu, I Jonga és Pak Sihu.[2] A sorozat alapjául Ko Ujong (고우영, Go Woo-young) 1975 és 1977 között kiadott azonos című képregénye szolgált, mely egy Csoszon-kori, Robin Hoodhoz hasonló legenda alakját örökíti meg. 2009-ben az MBC is feldolgozta a legendát The Return of Iljimae címmel, az SBS-sorozat történetéhez azonban nem kapcsolódik.[3]

Történet[szerkesztés]

I Gjom gazdag családba születik, apja igazi nemes szívű ember. Boldogan él családjával kajszifákkal övezett házában. Egy nap azonban a királynak azt jövendöli egy vak jós, hogy I házából kerül majd ki egy olyan ember, aki a napnál is fényesebben ragyog, és az emberek imádni fogják. A király féltékenységében elrendeli nem csak I, de a fia megölését is, attól rettegve, hogy talán ő lesz majd az a „nap”, két nap pedig nem ragyoghat egy égbolton. Gjom szemtanúja lesz apja halálának, egy szekrénybe zárva vészeli át a támadást. Azt az embert ugyan nem látja, aki leszúrja apját, de a különlegesen vésett kardot igen. A kisfiút egy betörő menti meg, Szödol lopni megy a házba, s meghallja a fiú jajveszékelését. A sokkot kapott kisfiú elveszíti emlékeit, miután a város főterén végignézi apja testének felnégyelését és kénytelen megkövezni a saját anyját – ez az egyetlen módja, hogy bizonyítsa, nem ő I Gjom, akit keres a csendőrség. Emlékeit vesztve Gjom Szödol fogadott fiaként nő fel, Jong néven.

Szödol korábban már egy másik fiút is a sajátjaként nevelt, felesége ugyanis Gjom apjának házában volt szolgálólány, s teherbe is esett a férfitól, akit szerelemmel szeretett. A nőt a férfi apja megpróbálta eltenni láb alól, Szödolnak kellett elrabolnia, de végül megmentette az asszonyt, feleségül vette és sajátjakánt nevelte a fiát, Cshadolt. A fiút és Szödolt el akarja hallgattatni Pjon nemesúr, miután Cshadollal ásatják el I kertjében azt a papírt, ami „bizonyítja”, hogy I a király ellen szövetkezett és ezért kellett kivégezni. Cshadol anyja úgy ment meg a fiát, hogy azt hazudja Pjonnak, tőle van a gyerek: korábban ugyanis azért, hogy szerelmét védje, az asszony odaadta a testét a férfinak, akkor már várandósan I fiával. Pjon így befogadja Cshadolt és Sihunak nevezi el. A fiút ki nem állhatja Pjon elsőszülött fia és mindent megtesz, hogy megkeserítse az életét. Sihu végül katonatiszt lesz.

Felnővén Gjom/Jong elkezdi visszanyerni az emlékezetét és bosszút esküszik. Álruhát öltve gazdagokat rabol ki és a szegényeknek adja a zsákmányt, miközben valódi célja, hogy megtalálja a kardot, amivel apját megölték. A rablás színhelyén mindig egy rajzot hagy, melyen egy kajszifa virágzó ága látható, erről kapja a nevét: Ildzsime („kajszifa ága”). Ildzsimére a nép megmentőként, felkelő napként tekint, Sihu pedig arra törekszik, hogy elkapja a rablót – ha sikerül neki, nemesi rangot kaphat és lemoshatja magáról a balkézről született jelzőt, nem sejtve, hogy saját öccsét üldözi, és azt sem, hogy édesapjuk a király édestestvére volt.

Szereplők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Oh, Jean. „Historical fantasies a passing fancy?”, 2012. november 19.. [2015. július 23-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2012. december 3.) 
  2. From Pretty Boy to Action Star: Lee Jun-ki Changes Shape”, 2008. július 4. (Hozzáférés ideje: 2012. december 3.) 
  3. Young Star Jung il-woo Returns With Iljimae. Korea Times, 2009. január 13. (Hozzáférés: 2013. november 22.)

További információk[szerkesztés]