Iktinosz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Iktinosz
Született i. e. 5. század
klasszikus Athén
Elhunyt nem ismert
klasszikus Athén
Állampolgársága athéni
Foglalkozása építész
SablonWikidataSegítség

Iktinosz (ógörög Ἰκτῖνος, latinul: Ictinus) az i. e. 5. század közepén tevékenykedő ókori görög építész,[1][2] ókori források alapján Kallikratésszal együtt az athéni Parthenón építésze.

Pauszaniasz szerint ő tervezte a basszai Apollón-szentélyt is, amelynek legfőbb sajátossága, hogy külső oszlopfolyosóját dór oszlopok alkotják, míg a belső szentélyteret, a naoszt ión oszlopok határolják. Egyúttal innen, a naoszból ismert a legkorábbi korinthoszi oszlopfejezet is. Más források Iktinoszt tartják az eleusziszi telesztérion építészének is, amely az eleusziszi misztériumok(wd) legfontosabb helyszíne volt..

Iktinosz az egyik alakja a francia neoklasszicista festő, Jean Auguste Dominique Ingres Pindarosz és Iktinosz című festményének, amely a londoni National Gallery gyűjteményében látható.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Leland M. Roth: Understanding architecture: Its elements, history and meaning. Boulder, CO: Westview Press. 1993. ISBN 0064301583  
  2. F. E. Winter: Tradition and innovation in Doric design: The work of Iktinos. American Journal of Archaeology, LXXXIV. évf. 4. sz. (1980) 399–416. o.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ictinus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap