Ikonosztáz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ikonfal szócikkből átirányítva)
Ikonosztáz Mándokról
A tiszaújlaki görögkatolikus templom ikonosztáza.

Az ikonosztáz (vagy ikonosztázion) a görögkeleti (más néven ortodox), görögkatolikus, illetve más keleti katolikus egyházak templomainak a templomszentélyt a templomhajótól elválasztó, képekkel ellátott fala.

Görögországban[szerkesztés]

Görögország ortodox templomaiban az alacsonyabb, márványból készült ikonosztázion a jellemző. Az ikonosztázionon hagyományosan három kapu található, a középső, kétszárnyú kapu a Királyi kapu, a szélsők a diakónusi kapuk, melyeken keresztül a pap és segítői beléphetnek a szentélybe.

Magyarországon[szerkesztés]

Magyarországon a görögkatolikus templomok elterjedési időszakából kifolyólag elsősorban a barokk stílusú, faragott, padlótól mennyezetig érő ikonosztázion a jellemző.

Források[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Iconostasis
A Wikimédia Commons tartalmaz Ikonosztáz témájú médiaállományokat.
File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg az ikonosztáz címszót a Wikiszótárban!

További információk[szerkesztés]

  • Magyarországi orthodox templomok, ikonosztázok. Válogatás; szerk. Beke G. László, Gáspárdy András; I. ker. Tanács Művelődési Háza, Bp., 1989
  • Házad ékessége. Görögkatolikus templomok, ikonok, ikonosztázok Magyarországon; szerk. Puskás László; Görög Katolikus Hittudományi Főiskola, Nyíregyháza, 1991
  • Nagy Márta: Ortodox ikonosztázionok Magyarországon; magánkiadás, Debrecen, 1994
  • Lepahin Valerij: Az ikon funkciói. Az ikon szerepe az egyházi, társadalmi életben és a mindennapokban; ford. Ágoston Magdolna, L. Murai Teréz; Szláv Történeti és Filológiai Társaság, Szombathely, 2001 (Oroszország népeinek története sorozat)
  • Sasvári László: Az ikonosztáz vonzásában. Keleti egyházak Magyarországon; METEM, Bp., 2002
  • Nacsinák Gergely: A szem böjtje. Tanulmányok az ortodox kereszténység művészetéről; Paulus Hungarus–Kairosz, Bp., 2003
  • Pavel Florenszkij: Az ikonosztáz; ford Kiss Ilona, utószó Szilágyi Ákos; Typotex, Bp., 2005 (Képfilozófiák)
  • Nagymihályi Géza: Hitvallás, liturgia, ikon a keleti kereszténységben; Kairosz 2000, Bp., 2005
  • Terdik Szilveszter: "...a mostani világnak ízlésse és a rítusnak módja szerint". Adatok a magyarországi görög katolikusok művészetéhez; Szt. Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola, Nyíregyháza, 2011 (Collectanea Athanasiana I. Studia)