Ikervári vízerőmű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ikervári Vízerőmű szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ikervári vízerőmű
Ikervár 4.jpg
Ország Magyarország
Hely Ikervár
Építési adatok
Építés éve 1896
Megnyitás 1900
Rekonstrukciók évei 1925, 2012[1]
Típus vízerőmű
Felhasznált anyagok beton
Építész(ek) Gothard Jenő
Elhelyezkedése
Ikervári vízerőmű (Magyarország)
Ikervári vízerőmű
Ikervári vízerőmű
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 13′ 02″, k. h. 16° 56′ 03″Koordináták: é. sz. 47° 13′ 02″, k. h. 16° 56′ 03″
Az Ikervári vízerőmű weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Ikervári vízerőmű témájú médiaállományokat.

Az ikervári vízerőmű a Vas megyei Ikervár mellett, a Rába folyó egy külön csatornáján működő vízerőmű. Magyarország első vízerőműve, mely napjainkban is üzemel.

Története[szerkesztés]

Az üzemvízcsatorna

Az erőmű terveit Gothard Jenő készítette. A Batthyány család 1896-tól kezdte meg az építkezést, 1900-ban adták át. Kezdetben közel 600 kW-os teljesítményű svájci gyártmányú gépek működtek benne, melyeket a zürichi Escher Vyss gépgyár turbinái hajtottak. Ezek még egyenárammal látták el a környező településeket, és ez szolgálta ki Szombathely és Sopron elektromosenergia-igényét is.

Ennek az erőműnek köszönhetően Ikervár lett az első elektromos rendszerrel ellátott falu Magyarországon és az ikervári Batthyány-kastélyban előbb volt elektromos világítás, mint a bécsi Schönbrunnban.

Az 1925-ben végrehajtott rekonstrukció során áttértek váltakozó áramra, az erőmű teljesítménye 1540 kW lett. A rekonstrukció során új Ganz gyártmányú Francis-turbinákat és generátorokat szereltek be. A gépházban ezekből egy-egy darabot bemutatás céljából működőképes állapotban megőriztek.

1995-ben privatizálták. Ekkor újabb korszerűsítés történik, mely során svéd turbinákat és generátorokat építettek be összesen 2280 kW teljesítménnyel. Az épület és kapcsolódó berendezések ipartörténeti emlékhelynek minősülnek, a fontosabb helységei látogathatóak voltak, napjainkban a múzeum zárva tart.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]