Igazi pamparóka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Igazi pamparóka
Graxaim (Pseudalopex gymnocercus) 3 (cropped).png
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Kutyaalkatúak (Caniformia)
Család: Kutyafélék (Canidae)
Nem: Pamparóka (Lycalopex)
Faj: L. gymnocercus
Tudományos név
Lycalopex gymnocercus
(Fischer, 1814)
Szinonimák

Pseudalopex gymnocercus

Elterjedés
Pseudalopex gymnocercus range map.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Igazi pamparóka témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Igazi pamparóka témájú médiaállományokat és Igazi pamparóka témájú kategóriát.

Az igazi pamparóka (Lycalopex gymnocercus) közepes méretű dél-amerikai kutyaféle ragadozó.

Külseje[szerkesztés]

A vörös róka (középen) és az igazi pamparóka (kétoldalt) fogazatának összehasonlítása (1901)

Az igazi pamparóka kisebb mint rokona, a culpeo, súlya 2,4–8 kg között változik, a hímek 10%-kal nehezebbek a nőstényeknél. Testhossza 51–80 cm, farokhossza 21–40 cm. Szőrzete a hátán, oldalán és lábai felső részén sötét- vagy világosszürke. Feje, meglehetősen nagy fülei és végtagjainak alsó külső része vörösbarna. Hátsó lábain a sarokízület fölött a nagy sötét folt található. Bozontos farka szürke, vége fekete. Gerincén sötét csík futhat végig. Nyaka, hasa és lábainak belső része fehér vagy egészen világosszürke. Fogképlete 3/3-1/1-4/4-2/3.

Három alfaja ismert (Massoia, 1982), amelyek földrajzi elkülönülése nem teljesen tisztázott, lehetséges hogy területeik átfednek és kereszteződnek egymással.

  • Lycalopex gymnocercus gymnocercus (Argentína északkeleti és Brazília délkeleti része, Uruguay)
  • Lycalopex gymnocercus antiquus (Közép-Argentína)
  • Lycalopex gymnocercus lordi (Északnyugat-Argentína, Salta és Jujuy tartományok trópusi hegyvidékei erdei)

Elterjedése[szerkesztés]

Az igazi pamparóka Dél-Amerika középső és déli részein él, az Andoktól keletre. Argentína északi és középső, Bolívia keleti és Brazília déli területein, valamint Paraguayban és Uruguayban fordul elő. Inkább a nyílt pampát kedveli, de előfordul a hegyi erdőkben, száraz bozótosokban és lápos-vizes területeken is. Többnyire 1000 méteres magasság alatt található, de megél a puna (száraz hegyvidéki füves fennsík) régiójában is 3500 méteres tengerszint feletti magasságig.

Életmódja[szerkesztés]

Többnyire egyedül jár élelem után, de a szaporodási időszakban monogám párokat alkotnak a kölykök felnevelésére. Alapvetően éjszakai életmódot folytat és alkonyatkor indul vadászni, azonban zsákmánya életmódját követve nappal is aktív lehet. Egyébként nappal vackába húzódik, amely bármilyen üreg, faodú, viscacha- vagy tatuüreg lehet. Territóriumának nagysága az élelembőségtől függ, de átlagosan 260 hektár körül van.

A többi rókához hasonlóan opportunista ragadozók, megeszik a rágcsálókat, nyulakat, madarakat, gyíkokat, rovarokat, a dögöt és a madártojásokat, de a növények gyümölcseit, bogyóit is. Ha tehetik elhurcolják a fiatal bárányokat is. Természetes ellensége a puma és a kóbor kutyák.

Szaporodása[szerkesztés]

A nőstény 55-60 napos vemhesség után október-decemberben hozza világra 3-5 kölykét. Eleinte a hím gondoskodik a család táplálékáról, a későbbiekben mindkét szülő felváltva őrzi a vackot. A kölykök három hónapos korukban hagyják el a kotorékot, amelyet a szülök szükség esetén gyakran költöztethetnek. A nőstények 8-12 hónapos korukban válnak ivaréretté, élettartamuk fogságban 14 év.

Környezetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Az igazi pamparóka nagy területen, viszonylag gyakran előforduló faj, amely jól alkalmazkodott az emberi tevékenységhez. A farmerek és pásztorok vadásznak rá, mert hajlamos háziszárnyast vagy bárányt rabolni. Korábban prémjéért is vadászták, de ma már Argentínában, Paraguayban és Uruguayban illegális a szőrméjével való kereskedés.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pampas fox című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.