Ifj. Willem van de Velde

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ifj. Willem van de Velde
Willem van de Velde II (1633-1707) - (by Lodewijk van der Helst, 1672).jpg
Született
1633. december 18.
Leiden
Elhunyt
1707. április 6. (73 évesen)
London
Szülei Id. Willem van de Velde
Foglalkozása festő
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ifj. Willem van de Velde témájú médiaállományokat.
Ágyúlövés (1707)

Ifj. Willem van de Velde (Leiden, 1633. — London, 1707. április 6.) holland festő a holland aranykorban. Tájképfestő, többnyire tengeri tájakat ábrázolt és tengeri csatajeleneteket festett.

Életpályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy híres festő családban született, atyja Id. Willem van de Velde. Első mestere atyja volt, majd Simon de Vlieger. 1672 elején a francia–holland háború kezdetén atyjával együtt Londonba költözött. Legtöbb képe tengeri tájat ábrázol halászhajókkal, csatahajókkal, királyi jachtokkal; pontos rajzai, festményei képet adnak a térség 17. századi hajótípusairól; tengeri csatákat, tengeri viharban hánykolódó hajókat is megjelenített. Főleg Londonban működött, ahol 1674-ben II. Károly angol király megtette udvari festőjének, II. Károly halála után, II. Jakab angol király is pártfogásába vette.

Munkáiban a lélek belső nyugalma tükröződik, de gyakran harciasabb témákat is festett, ezek közül leghíresebb Az ágyúlövés című (Rijks Múzeum, Amszterdam). Az ágyúlövés c. képen a háború megbontja azt a belső nyugalmat, amely oly jellemző Van de Velde tájképeire. A tengert finom ezüst színbe burkolja, mintha ezzel is tiltakozna a háború brutalitása ellen.

Számos festmény tálálható az ijú Van de Velde munkáiból a Wallace-gyűjteményben, s az amsztedami Rijksmuzeumban, a Le Havre-i Művészeti Múzeumban, stb. A budapesti Szépművészeti Múzeum is őriz tőle egy Tengeri táj című képet.

Galéria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Művészeti lexikon I–IV. Főszerk. Zádor Anna, Genthon István. 3. kiad. Budapest: Akadémiai. 1981–1983.
  • A művészet története : a barokk. Budapest : Corvina, 1988. Ifj. Willem van de Velde lásd 189-191. p. ISBN 963 13 2393 5

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]