Idriss Déby

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Idriss Déby
(Idriss Déby Itno)
Idriss Déby at the White House in 2014.jpg
Született 1952. június 18. (68 éves)
Berdoba
Állampolgársága csádi
Házastársa Hinda Deby Itno
Gyermekei Brahim Déby
Foglalkozása
  • politikus
  • katona
Tisztség
  • President of Chad (1990. december 2. – )
  • Chairperson of the African Union (2016. január 30. – 2017. január 30.)
Iskolái Institut aéronautique et école de pilotage Amaury de la Grange
Kitüntetései
  • National Order of Chad
  • National Order of Benin

A Wikimédia Commons tartalmaz Idriss Déby témájú médiaállományokat.

Idriss Déby Itno (1952. Június 18. - ) csádi katonatiszt, politikus. Csád hatodik elnöke. 1990-ben katonai puccsal magához ragadta a hatalmat, ezzel véget vetve Hissène Habré diktatúrájának. 1996-os, 2001-es választást, majd a 2006-os és a 2011-es is megnyerte. Csádnak ő a leghosszabb ideig hatalmonlévő elnöke.

Fiatalkora[szerkesztés]

Idriss Déby Berdoba falujában született, Ábéché-től nem messze. Apja szegény pásztor volt. Tanulmányait Fadai École-ban kezdte meg, majd a egy másik arab iskolában folytatta a tanulást. Abéché-ben megszerezte a diplomáját. Ezután katonának állt. 1976-ba Franciaországba küldték továbbképzésre. 1979-ben tért vissza és ő volt az egyetlen aki hű maradt Félix Malloum elnökhöz, még azután is hogy megbuktatták. Csád 1974 óta folyamatosan gyengült a muszlim lázadók miatt, akik a Tombalbaye-rendszer ellen keltek fel. 1982-ben Goukouni Oueddei elnököt lemondatta Hissène Habré. 1984-ben Déby a csádi hadsereg főparancsnoka lett, mivel vereséget mért a líbiai erőkre. 1987-ben francia segítséggel újabb vereséget mért Líbia hadseregére. 1989-ben ellentét alakult ki Habré és Déby között. Déby felelősnek tartotta Habrét a politikai gyilkosságok, bebörtönzések és embertelen kínzásokért. Idriss Déby és a belügyminiszter, Hassan Djamous Líbiába menekültek, ahol Kadhafi fogadta őket. Sajnos Hassan Djamous megölték. Mivel Habré több száz szudáni és libíai embert öletett meg, ezért Líbia és Szudán támogatták Débyt-t katonailag. 1989-ben novemberében kezdte meg a hadműveleteket Habré ellen. 1990. december 12-én Idriss Déby mindenféle ellenállás nélkül bevonult N'Djamena-ba és letaszította Habré-t. A nemzetközi bíróság Habré-t politikai bűnősnek találta.

Csád elnökeként - 1990-es évek[szerkesztés]

Déby Csád hatodik elnökeként vette át a hatalmat, majd az ötévente rendezett választásokkal mindig újraválasztották. Új alkotmányt fogadtak el. Az ország egységét (még mindig) gyöngítik az először Tombalbaye-ellenes, majd Habré-párti erők. 1992-ben Déby elődjével szemben megengedte, hogy több új párt is alakulhasson és indulhassanak a választásokon. Engedélyezte a politikai és munkás szakszervezetek működését. Azonban a feszültség a levegőben nem enyhült. 1994-ben és 1995-ben a Habré-párti erők összecsaptak a kormánypárti erőkkel.

Déby az 1990-es évek közepétől helyreállította a kormány funkcióit és tárgyalt az IMF-fel. 1996-ban új alkotmányt fogadtak el, melyet népszavazással hagytak jóvá. Déby a következő választást 69%-al megnyerte.

A 2000-es évek[szerkesztés]

Idriss Déby Barack Obama-val

2001-ben újraválasztották, de itt már csak a szavazatok 62%-át szerezte meg. 2006-ban Déby és Omar el-Bashir megállapodtak a két ország közötti kölcsönös viszonyban. 2006-ban a Habré-párti felkelők megpróbálták kilőni az elnök gépét, sikertelenül. Az újabb választásokon az elnök 64%-ot szerzett. 2008-ban a lázadás felerősödött és elérték a fővárost, N'Djamena-t. Néhány napos harc után a kormánypárti erők visszaszorították a felkelőket.

2011-ben Déby kinevezte Emmanuel Nadingar-t miniszterelnökké. 2014-ben ötszáz katonát küldött a Közép-afrikai Köztársaságba a lázadók leverése érdekében. Még ebben az évben Idriss Déby talákozott Barack Obamával is. 2019-ben Csád és Izrael diplomáciai megújításokat szorgalmazott.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Idriss Déby című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.