Id. Willem van de Velde

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Id. Willem van de Velde
Willem van de Velde, by Gerard Sibelius after Godfrey Kneller-2.jpg
Született
1611[1]
Leiden
Elhunyt
1693. december 13. (81-82 évesen)
Greenwich
Gyermekei Ifj. Willem van de Velde
Foglalkozása festő
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Id. Willem van de Velde témájú médiaállományokat.
Hadiflotta partközelben

Id. Willem van de Velde (Leiden, 1611 körül – London, 1693. december 13.) holland festő volt.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Willem van de Velde, akit hasonnevű és szintén festő fiától való megkülönböztetés érdekében idősebbnek neveznek, egy flamand hajóskapitány fia volt és szinte a tengeren nevelkedett. Családjában számos festő volt, testvére, Esaias (1590 körül született), unokatestvére Jan II. (1593-ban született), unokaöccsei, Anthonie (1617, Esaias fia) és Jan III. (1620, Jan II. fia) valamint saját fiai, ifjabb Willem (1633) és Adriaan (1638-ban keresztelték) valamennyien festők voltak.

Ifjúkorában sokat hajózott apjával és amikor a festészet felé fordult, akkor is a hajózásra és tengeri csatajelenetekre specializálta magát. Idővel a holland flotta hivatásos rajzolója/festője lett.

1631-ben feleségül vette Judith Adriaensdochter van Leeuwent Leidenben. Két, később festővé vált fia előtt egy lánya is született törvényes házasságából. Családi élet meglehetősen viharos volt, 1653-ban két gyermeke is született házasságon kívül, a szolgálólányuktól illetve annak barátnőjétől. 1672-ben felesége elvált tőle, egy férjes asszonnyal folytatott viszonya miatt, de a festő később mégis elvitte magával őt Angliába, mint ahogy 1672-ben elhunyt Adriaan fia gyermekét is magához vette.

1672-ben ugyanis, éppen amikor harmadik holland-angol tengeri háború kezdődött, Willem van de Velde idősebb fiával együtt Angliába költözött és II. Károly angol király szolgálatába állt, a királyi udvarban kapott elhelyezést. Később, II. Mária és III. Vilmos közös uralkodása idején már nem részesült ebben a megtiszteltetésben. 1691-ben a Sackville Street-en lakott, a mai Piccadilly Circus közelében, az ottani Szt. Jakab-templomban temették el 1693-ban.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A holland flotta hivatásos festőjeként részt vett a híres négynapos csatában (1666. június 1-4.), valamint a Szent Jakab-napi csatában (1666. július 25.), amelyek során vázlatokat készített a hadműveletekről. Egy anekdota szerint megkérte Michiel de Ruyter admirálist[2], hogy bocsásson rendelkezésére egy gályát annak érdekében, hogy jobb szögből készíthesse el rajzait a harc alakulásáról. Ezt a tengeri csatát a fia, valamint Ludolf Bakhuysen és Pieter Cornelisz van Soest is megörökítette festményeken.

Képeinek nagy részét tollrajzként, illetve grisaille-ként készítette, mint az itt látható művét is, ami a Louvre-ban látható.

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Integrált katalógustár, 118977369, 2015. augusztus 14.
  2. Willem vanden Velde biography in De groote schouburgh der Nederlantsche konstschilders en schilderessen (1718) by Arnold Houbraken]
  • Piles, R. de & Buckeridge, B. The Art of Painting; & An Essay towards an English School, 3rd ed; 1754
  • Robinson, M.S. Van de Velde Drawings; 2 vols, 1958 and 1973
  • Robinson, M.S. The Paintings of the Willem van de Veldes; 2 vols, 1990
  • Cordingly, David The Art of the van de Veldes, introductory chapter, 1982
  • Dictionnaire de la peinture flamande et hollandaise du Moyen-Âge à nos jours, Paris, 1989, Larousse (Quelle)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Id. Willem van de Velde témájú médiaállományokat.