Időfutár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Időfutár egy ifjúsági rádiójáték, illetve az abból készült hétrészes regényciklus, amelynek cselekménye az időutazás körül forog. Főleg 12-18 éveseknek íródott. Főszereplői hetedikesek, illetve felnőttek. Kaland- és ifjúsági regény.

A rádiójáték[szerkesztés]

Az Időfutár című rádiójátékot[1] 2012 áprilisán kezdte el játszani a Kossuth Rádió minden hétköznap este. A hatalmas hallgatottságot elért rádiójáték három évadból, egy évad 70 kb. 10 perces részből áll. A bemutató óta már másodszor sugárzott ismétlést 2015-ben az első rész végénél félbeszakították.[2] Erősen átírt regényváltozatát, az Időfutár sorozatot 2013-2015 között jelentette meg a Pozsonyi Pagony Kiadó.

Igen jó kritikákat kapott, ez sorozat íróin kívül a kiváló színészeknek köszönhető: többek közt Fullajtár Andrea, Scherer Péter, Hegyi Norbert, Péterfy Borbála, Molnár Piroska, Herman Flóra, Nagy Katica adták a szereplők hangjait.

A sorozatban elhangzó dalokat és a főcímzenét Tövisházi Ambrus (Erik Sumo Band, Péterfy Bori & Love Band) és Hó Márton (Hó Márton és a Jégkorszak) írták.

A forgatókönyv - majd a könyvek - írói: Tasnádi István, Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Vészits Andrea

A regényciklus[szerkesztés]

Az Időfutár kaland, sci-fi és ifjúsági történet. Hagyományos narratívában van megírva, de a rádiójáték erősen épít az egyes szereplők eltérő beszédstílusára. A történetbe szervesen beépülve használják a különböző modern kommunikációs csatornákat is. A szereplők ezeket alkalmazva, a Wikipédia és Google segítségével nyomoznak, szinte folyamatosan online van mindenki, állandóan mobiloznak, chat-elnek.

I. rész: A körző titka (A rádiójáték első évada)[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A cselekmény[szerkesztés]

A történet elején megismerkedünk Hannával, akinek a családja apja munkái miatt folyamatosan költözik. Zsófival, korábban Szegeden megismert barátnőjével Skype-on tartják a kapcsolatot. Budapest először unalmasnak tűnik, de a lomtalanításon talál egy rozsdás körzőt, amelyet egy furcsa, ijesztő öregember, és egy felemás-szemű férfi és öltönyös társai is meg akarnak kaparintani. Azonban Hannának iskolai nehézségei is vannak: egyrészt diákja lesz a "dementornak" nevezett Bujdosónénak, másrészt új osztályának tagjai is elkeserítik, mint Edina "királykisasszony" aki csak a sminkkel foglalkozik és padtársa Tibor.

Az Időfutár sorozat fő alakjai Hanna, egy hetedikes diák (a rádiójátékban fiatalabb), osztálytársa, Tibi, aki az osztály legmarginálisabb tagjából a kalandok során kulcsfigurává válik, Hanna barátnője, Zsófi, aki Hannáék előző lakhelyén, Szegeden él. A lányok folyamatos Skype-kapcsolatban vannak, ahol Zsófinak csak a hangját halljuk, illetve chat-üzeneteit olvassuk. Ő az ész, az egy helyben álló tanácsadója a mozgó, kalandozó társaságnak. A felnőtt szereplők közül Sándor játssza a kulcsszerepet: a fura, régiséggyűjtő öregúrral a lomtalanításkor találkozik Hanna, aki megtalálja azt a régi körzőt, amit Sándor is keres. Hannáék állandóan költöznek Hanna apjának munkája miatt. Legújabb lakhelyük Budapest, egy gangos ház. Hannának ezért nincsenek barátai, kivéve Zsófit, Szegedről, előző iskolájából. Az új iskolában zordan fogadják. Ám hazafelé a lomtalanításban talál egy fura, régi körzőt. A körzőre azonban meglepő módon többen áhítoznak: egy ijesztően vén öregember és egy csapat öltönyös fickó. Hanna elmenekül, a körzőt rejtegeti, de hamarosan a nyomában vannak. Először a számítógépébe jutnak be, majd a lakásba is. A pénz- és hataloméhes Felemásszemű üldözi hőseinket végig, mert ő is a körzőt akarja megszerezni, amely állítólag elvezet a jakobinusok kincséhez. A gonoszok megszerzik a körzőt, s a történetben a jók csapata (Hanna, Tibi, Zsófi, Sándor) ezt próbálja visszaszerezni. A nyomozás kalandjai során Tibi és Zsófi szép lassan egymásba szeretnek a Skype-on keresztül - a személyes találkozás a folytatásra marad... A történet főszála mellett megismerkedünk Hanna életének mindennapjaival a gangos házban és az iskolájával, ahol éppen a Varázsfuvolát tanulják be modern átiratban év végi bemutatóra a diákok. A Varázsfuvolával kapcsolatos információk is a jakobinusok összeesküvőkhöz és a hipotetikus kincshez vezetnek a szabadkőműves szimbolika segítségével. A történet utolsó harmadában megjelenik a múltbéli szál is, amely a második részben nyer majd különös jelentőséget. Megismerkedünk a magyar felvilágosodás fontos alakjával, a sokoldalú feltaláló Kempelen Farkassal, aki majd a második részben központi szerepet fog játszani. Az iskolai történelem órai jelenetekből is fontos, a regény cselekményéhez szükséges információkat kapunk a magyar felvilágosodás koráról, Mária Terézia bécsi udvaráról és a jakobinus mozgalomról. Ezt egészíti ki a gyerekek internetes nyomozása a kor, a kincs és a titokzatos térkép kapcsán.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Helyszínek[szerkesztés]

Budapest - Budapest belvárosa a könyv legfőbb helyszíne. A Körút környékén lakik Hanna, Sándor és Tibi is, valamint az iskola, a Sigray Jakab Gimnázium is errefelé található. A gonoszok főhadiszállása a Svábhegy egyik villájában van. A szerzők kihasználják, hogy a budapesti helyszíneknek mind sűrű atmoszférája, sokrétű jelentése van. Tibi a Lujza utcában lakik, a nyolcadik kerület mélyén, Hanna egy átlagos hetedik kerületi gangos házban él a családjával, ahol a hangos szomszédok, a tiltó falragaszok és a nyilvánosan élt magánélet ismerős és vicces jeleneteibe keveredik. Sándor a Mozsár utcában él a kis régiségboltja felett, mint azok az idős emberek, akiket szinte itt felejtett az idő kisiparos boltjaikban egy elmúlt korból. A budai helyszíneknél a Buda alatt húzódó csatorna- és labirintushálózat játszik nagy szerepet, és ennek kivezető nyílásai, a Türbe, az Apostol utca, és a Lukács fürdő. Minden helyszínen megjelenik az ismerős kolorlokál: a Lukács kabinosa Sándor bácsi fecskenadrágjával fűszerezve igazi kabaréjelenet.

Bécs - a nyomozás fontos helyszíne Bécs, és a bécsi Természettudományi Múzeum. Bécsben számos olyan épület van, többek közt ez is, ami a Habsburgok fénykorában, a felvilágosult abszolutizmusban épült, és egy akkori tudományszemléletet tükröz: ásványgyűjtemény, formalinban eltett állatok, óriási levéltár - a világ valamikor még listázhatónak, felmérhetőnek tűnt. Bécs Mozart városa is, akinek a Varázsfuvoláját a gyerekek az iskolában próbálják, és Hanna bécsi útja során vissza-visszaköszönnek a Varázsfuvola alakjai is. A bécsi helyszínek megismerése azért is fontos, mert a második részben kiemelt jelentősége lesz a városnak.

Pozsony és Selmecbánya - a múltbéli szál két legfontosabb helyszíne ez a két felvidéki város, amelyek ma Szlovákia területén találhatók meg. Az első rész Selmecbányán ér véget.

Főbb karakterek[szerkesztés]

Hanna - okos, kissé flegma, visszahúzódó, magának való 13 éves lány. Csípős megjegyzései mindig találnak, de többnyire nem mondja ki őket, csak legjobb barátnőjének, Zsófinak.

Zsófi - érzékeny, magányos, szobájába zárt lány, gyakran jár orvoshoz. Ragaszkodik Hannához, lobbanékony, aggódó természet. Távolról kevésbé tud közreműködni, de éles esze és ötletei a csapat teljes értékű tagjává teszik.

Tibi - szegény körülmények között élő gyerek, aki csak az iskolában tűnik butának lassúsága, szégyenlőssége miatt. Valójában a medvekülső mögött nagyon érző szív lakik, megvédi a barátait, hűséges hozzájuk, erejével segíti őket. Éles helyzetben sokszor ösztönösen jól dönt. Szülei nincsenek, nagyanyjával él. Egyes tanárok meg akarnak szabadulni tőle, lopásokkal gyanúsítják, és egyszer-kétszer indulatai miatt valóban bajba is keveredik. Gúnyolódások céltáblája, de Hanna és az osztályfőnöke kiáll mellette.

Sándor - régi tárgyakat guberál, fura öregember. Kiismerhetetlen, mindig tervel valamit, az élet neki egy nagy játszma. Nagyon kell neki a körző, de nem árulja el, miért. Azonban nyomában van a Felemásszemű, akinek szintén meg akarja szerezni a körzőt.

Felemásszemű - gonosz gazember, aki pénzhez akar jutni az időutazás révén. Mindenkin átgázol, gyilkolni is képes, saját szövetségesére sem lesz a későbbiekben tekintettel. Két szeme különböző színű.

Osztálytársak és tanárok[szerkesztés]

Bulcsú - Egy "földönkívüli" , mindent tud, de gyakran megkérdőjelezi a tudomány állításait, mindig közbeszól, hogy mit hogy kéne, a matekot Géza bá'-nál is jobban tudja

Szabika - tipikus minden lében kanál srác. Mindig közbeszól, mindig van egy vicces megjegyzése, mégis bírják a tanárok. Idegesítő, de szórakoztató, és pont buzgalma miatt időnként hasznos. Levakarhatatlan.

Edina - szintén prototípus. A köröm-és hajfesték, smink és a nagy szerelem körül forog az élete, szülei elváltak, rettentő jómódban él, csakis csapatban jár és visítozva beszél. Önző, de ha valakit a barátjának tud, azért kiáll és segít rajta a maga módszereivel.

Rogyák Mari - magyartanár, lelkesedik az irodalomért, a gyerekek sokszor csúfolják, de alapvetően kedvelik. Szenvedélye a Varázsfuvola, és a költemények. Gyengéd szálak fűzik Géza bá'-hoz.

Géza bá’ - osztályfőnök, tesi-matek szakos tanár. Nagyon szereti a gyerekeket, felelősséget érez irántuk, laza, humoros, igazi jó tanár. A gyerekek is szeretik, és tudják, hogy mit engedhetnek meg maguknak vele szemben. Segít Mária néninek a Varázsfuvola próbáit koordinálni. Megvédi a gyerekeket tűzön-vízen át, szembe mer szállni a dementorral is.

Bujdosóné - a dementor, az iskola réme, ha belép a terembe, megfagy a levegő. Történelem szakos, szenvedélye a történelem, de a gyerekeket látni sem bírja. Igazgatóhelyettesként elitista, mindenkit lenéz, aki nem hozzá hasonló. Ki akarja rúgatni Tibit.

Vali néni - tipikus konyhás néni, Tibi nagymamája, mindent megtesz a boldogulásáért. Kedves, egyszerű asszony, akit a gyerekek sokat csúfolnak a leveseibe esett hajszálak miatt. Sokat aggódik Tibiért.

Szomszédok és család[szerkesztés]

András - irtózatosan helyes huszonéves "szembeszomszéd", aki állandóan bulizik és csajozik. Hannát ki akarná használni, hogy szülei előtt úgy tetsszen, matektanításból él. Cserébe megszereli a számítógépet, segít technikailag a nyomozócsapatnak, távsúgót szerel Tibi fülébe.

Joli néni - minden lében kanál pletykás szomszédasszony.

Bubkóék - szembe lakó házaspár. A férj igazi bunkó, állandóan ideges, éjszaka dolgozik. A kis felesége meg igazi áldozattípus, aki szívesen hallgat bárkit panaszkodni, és ő is szívesen panaszkodik. Az ikreik állandóan bömbölnek.

Csongi bácsi - félig süket, mogorva házmester, szenvedélye a szabályokat kiragasztgatni a lépcsőházban. A macskákat szereti.

Anya (Niki) - ezoterikus, kissé idegesítő és túlgondoskodó anyuka, aki néha a saját problémái mögül nem lát rá a gyereke gondjaira. Sokszor nem érti Hanna kiskamasz problémáit, de nagyon szereti őt és sokszor jogos az aggodalma. Állandó humorforrás kettejük konfliktusa és az anya különcségei.

Apa (Csaba) - Hanna nagyon szereti lazasága és talpraesettsége miatt, de ő sem érti igazán kamaszodó gyerekét. Nem tud lelki életet élni sem Hannával, sem a feleségével, de kedvessége és jóindulata minden konfliktust felold.

Egyéb szereplő[szerkesztés]

Ervin - az okos stréber, nyalizós nyolcadikos. Mindenkit lenéz, és nem képes kapcsolatokat teremteni, ezért inkább a tanárok körül lebzsel. Mindig mindent tud, nem azért, hogy nyalizzon, hanem mert érdekli. Ő érezné rosszul magát, ha nem tudná. Sokat segít Hannáéknak a tudása. Mindeközben Edina pasija, akivel nagyon különbözőek. A szülei elváltak.

II. rész: A királynő palástja és a III. rész: A próbák palotája (A rádiójáték második évada)[szerkesztés]

A cselekmény[szerkesztés]

Újabb helyszínek[szerkesztés]

Újabb karakterek[szerkesztés]

Király Zsolt, a főnyomozó: Egy igazi rendőrkopó. Rideg, sosem adja fel. Ő akarja megoldani a Hanna eltűnése körüli rejtélyt.

Mozart (Wolfi): Híres zeneszerző, a Varázsfuvola írója. Szereti a snapszot, és az alvást. De mindezen kívül jó természet, semmi rosszra nem képes.

Schikaneder: A népszínház igazgatója. Elég ideges, mert semmi sem úgy alakul a Varásfuvolában, ahogy akarja.

Jozefa: Az Éjkirálynőt alakítja (az eredetit), hisztérikus, és erőszakos.

Born Ignác: A (Hanna előtti) Nagymester.

Benedict: Páváskodó, lobbanékony, de akit szeret, azért bármit megtesz. Őt öltözteti Hanno. Az elején bunkó, de a történet előrehaladtával egyre inkább kezd megváltozni (főleg Hanna miatt). Később beleszeret Hannába, és úgy tűnik, a lány is így érez.

Metzler: Az átható kék szemű, 21 éves férfi. Hanna megmentője.

Charlotte: A francia striga. Szándékai és szerepe ismeretlen.

Hanna néni: Az ausztrál nagynéni. Felemásszemű Imrébe szerelmes.

Hanno: Hanna álruhában.

IV. rész: A káosz temploma, az V. rész: A por hatalma és a VI.rész: A holnap ostroma (A rádiójáték harmadik évada)[szerkesztés]

A cselekmény[szerkesztés]

Újabb helyszínek[szerkesztés]

Újabb karakterek[szerkesztés]

Fúzió: Buraváros uralkodója.

Tekla: Zsófi ismerőse, régebben egy iskolába jártak, de onnan hamar kicsapták. Anyja Pusztai professzor nagy szerepet kap a második időgép elkészítésében.

VII. rész: Az ellopott időgép (Az eredeti sorozat folytatás könyvben)[1][szerkesztés]

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Színpadi változat[szerkesztés]

Az Időfutár sorozat elejének alaposan átdolgozott színpadi változatát először a debreceni Csokonai Színházban mutatatták be 2016. december 19-én. Gemza Péter a történet íróival együttműködve lerövidítve, megváltoztatva de kerek egésszé alakítva rendezte meg a Varázsfuvola bemutatójáig tartó történetet.

A darab újrarendezett, kissé tovább alakított változata került színre 2018. október 13-án a Pesti Magyar Színházban. A rendező és átdolgozó Tasnádi Csaba volt.

Időfutár társasjáték[szerkesztés]

2015. őszén került piacra az Időfutár, a Gémklub és a Tilos az Á (Pozsonyi Pagony Kft.) közös kiadású társasjátéka. A játék elején mindenki kap egy szerepkártyát, s a cél az időgép alkatrészeinek összegyűjtése, de ehhez rá kell jönni, hogy ki a barát és ki az ellenfél. A társasjáték a regény ismerete nélkül is élvezhető!

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Gimesi Dóra - Jeli Viktória - Tasnádi István: Időfutár - A körző titka, Pagony, 2013.
  • Gimesi Dóra - Jeli Viktória - Tasnádi István - Vészits Andrea: Időfutár 2. - A királynő palástja, Pagony, 2013.
  • Gimesi Dóra - Jeli Viktória - Tasnádi István - Vészits Andrea: Időfutár 3. - A próbák palotája, Pagony, 2014.
  • Tasnádi István - Vészits Andrea - Jeli Viktória: Időfutár 4. - A káosz temploma, Pagony, 2014.
  • Tasnádi István - Vészits Andrea - Jeli Viktória: Időfutár 5. - A por hatalma, Pagony, 2015.
  • Jeli Viktória - Tasnádi István - Vészits Andrea: Időfutár 6. - A holnap ostroma, Pagony, 2015.
  • Gimesi Dóra - Jeli Viktória - Tasnádi István: Időfutár, 1. évad, MR1, 2012.