Iceland

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Iceland
Iceland supermarket front.jpg
Iceland store, Strabane, January 2010.JPG
Típus
Alapítva 1969
Székhely Deeside
Iparág kiskereskedelem
Az Iceland weboldala

Az Iceland egy mélyhűtött ételek termékvonalára specializálódott brit szupermarkethálózat az Egyesült Királyságban. Tulajdonosa a The Big Food Group. Első üzletét 1970-ben Oswestryben nyitotta meg. 1989-ben felvásárolta legnagyobb versenytársát, a Bejamot. 2004. január 8-án 760 üzlete volt. 2004-2005-ös szlogenjük ez volt: Mert az anyák hősök. A cég tulajdonosai között 22%-kal ott van a Baugúr izlandi (angolul Iceland) cég is.

A cég kínálatában találhatóak előre elkészített, csomagolt, fagyasztott húsok (segítség az anyáknak) és mélyhűtött zöldségek (segítség a nyugdíjasoknak). Az utóbbi években bővítette kínálatát, s most már az élelmiszerek széles választékát kínálja.

2005. augusztus 7-én a lánc bejelentésének megfelelően a hónap végéig bezárta mind a hét írországi boltját, s ezzel 160 állást szüntetett meg.

Eredete[szerkesztés]

Az Iceland 1970 novemberében indult, Malcolm Walker az első boltot Oswestryben, Shropshire-ben nyitotta meg. Üzlettársával, Peter Hinchliffe-fel együtt 60 fontot fektettek be. Ekkor még mindketten a Woolworthsnál dolgoztak, de mikor főnökük észrevette az új üzletet, kirúgta őket.

1975-re 15-nél is több Iceland üzlet volt Észak-Walesben. Az elő szupermarket jellegű üzletet több évvel később Manchesterben nyitották meg. A cég vezetőségi irodája 1979-ben Deeside-ba költözött. 1984-ben részvényeit bevezették a londoni értéktőzsdére, s ekkor már 81 helyen árusítottak.

2004. január 8-án a cégnek 760 boltja volt a Brit-szigeten és Észak-Írországban.

Termékkör szélesítése[szerkesztés]

Mivel a ’90-es évek második felében a cég úgy találta, hogy romlanak a lehetőségei, az Iceland bővítette termékkínálatát. Bevezette a természetes módszerekkel termesztett zöldségek és gyümölcsök árusítását, majd 2000-ben a teljes fagyasztottzöldség-részleget lecserélte a frissek árusítására.

1999-ben a cég beindította az ország első internetes szupermarketét, ahol megkötések nélkül vásárolhattak a fogyasztók. Ezzel egyidőben összes viszonteladói üzletét átnevezte Iceland.co.uk-ra. [1] A 2000-es évek közepén felhagytak ennek a névnek a használatával.

Az Iceland termékkínálata magában foglalja a tartós fogyasztási cikkeket is, mint például a hűtőszekrény. Ezeket csak a nagyobb boltokban lehet kapni.

Felvásárlások[szerkesztés]

Mielőtt a cég megvette volna a nála sokkal nagyobb riválisát, a Benjamot, két közepes méretű is céget felvásárolt. Három hónapos csatát követően elég részvényt tudott ahhoz megvenni, hogy szűk többségben legyen a cégben.

A következő nagyobb akvizícióra 2000-ben került sor, mikor megvásárolta a Bookert. A megállapodás része volt, hogy a Booker vezetője, Stuart Rose vezeti a cég napi ügyeit. Pár hónappal később Rose elhagyta a céget, így a két üzletlánc összeolvasztása nehezebb feladat lett.

Meredeken csökkent a forgalom, s Walkert bírálták, hogy a profitfigyelmeztetések előtt öt héttel részvényeket értékesített a tőzsdén. 2001 januárjában távozott a cég éléről, s vele ment több vezetőségi tag is.

A céget 2002-ben átnevezték The Big Food Groupra. Az eladások tovább estek, s a részvények árai a szokásos nagy bolthálózattal rendelkező vállalatok szintjére csökkent.

Mostani fejlesztések[szerkesztés]

Több év múlva a Big Food Groupot megvette az izlandi Baugur. Az üzletre 2005 februárjában került sor. Ismét Malcolm Walker lett a vezérigazgató.

2005-ben a hét boltot Írországban bezárták, s ezzel 160 embernek veszett el az állása.

A cég 2005 karácsonyát megelőzően 5 millió fontot költött reklámozásra, hogy újra profitot tudjon termelni. Ezzel a reklámhadjárattal a brit lakosság 98%-át sikerült elérnie.

Marketing[szerkesztés]

A cég többször szlogent változtatott, a mostani, két jelentésű szlogen eredetiben így hangzik: That's why mum's gone to Iceland. Ennek fordítása magyarul: Ezért ment anyu Izlandra, illetve Ezért ment anyu az Iceland-be.

Mikor a cég megvásárolta 1989-ben a riválisát, a Benjant, elkezdték a TV-ben a kampányukat, melynek jelmondata ez volt: Használja a mi Képzelőerőnket!, s alatta erős zene hallatszott.

Lásd még[szerkesztés]