Ibiau (vezír)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ibiau[1]
ib
Z1
ia
mw
Szenebhenaf szobra, melyen említi szülei, Ibiau vezír és Renresszeneb nevét. Bologna

Ibiau ókori egyiptomi vezír és polgármester volt a XIII. dinasztia idején, valószínűleg Uahibré Ibiau és/vagy Mernoferré Ay uralkodása alatt.

Említései[szerkesztés]

Ibiaunak nem maradt fenn ábrázolása, de három tárgy is említi vezírként: egy Dejr el-Bahariban talált sztélé, amelyet ma a Metropolitan Művészeti Múzeum állít ki (22.3.307), egy másik sztélé, amit Hekaib elephantinéi szentélyében találtak,[2] valamint egy kis szobor, ami valószínűleg az abüdoszi nagy Ozirisz-templomban állt, és ma a Bolognai Régészeti Múzeumban található (KS 1839). A két sztélé és a szobor felirata alapján az egyiptológusok a következő családfát állították össze:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Id
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anhesziref
 
Ibiau
 
Renresszeneb
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szenebhenaf
 
Szenebhenaf
 
Ibetib
 
 
 

Ugyanebből a korszakból több más lelet is említ Ibiau nevű hivatalnokokat. Egyes egyiptológusok szerint ezek a vezírre utalnak, pályája korábbi szakaszaiban. Amennyiben így van, a családfa további nevekkel egészíthető ki:

  • Ibiau két azonos nevű fiának valamelyike azonos lehet Szenebhenaf vezírrel, Dzsehuti király feleségének, Montuhotep királynénak az apjával. Ez fontos időbeli kapcsolatot állíthat fel a XIII. dinasztiabeli Ibiau és Ay fáraók, valamint a kevéssé ismert Dzsehuti között.[3][4]
  • Ibiau apja talán a Szobka, más néven Bebi nevű vezír volt.[4]
  • Egyes feltételezések szerint a vezír azonos magával Uahibré Ibiauval, és vezírből lett uralkodó.[5]

Wolfram Grajetzki azonban rámutatott, hogy Ibiau egyes korábbi címeit sehol nem említik teljes bizonyossággal, így ezek az azonosítások csak feltételezéseken alapulnak.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Labib Habachi, "The Family of Vizier Ibiˁ and His Place Among the Viziers of the Thirteenth Dynasty", in Studien zur altägyptischen Kultur, 11 (1984), p. 118.
  2. Habachi, Elephantine IV, The Sanctuary of Heqaib, Mainz am Rhein 1985, ISBN 3-8053-0496-X, pl. 117a
  3. Habachi (1984) pp. 119-120.
  4. a b Kim S. B. Ryholt, The Political Situation in Egypt during the Second Intermediate Period (Carsten Niebuhr Institute Publications, vol. 20. Copenhagen: Museum Tusculanum Press, 1997), p. 192.
  5. William C. Hayes, in The Cambridge Ancient History, 1973, vol. II, part I, p. 51ff.
  6. W. Grajetzki, Court Officials of the Egyptian Middle Kingdom, London 2009, p. 40.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ibiaw (vizier) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.