IV. Hurmuz szászánida király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
IV. Hurmuz
IV. Hurmuz által vert pénz, mely az uralkodót ábrázolja
IV. Hurmuz által vert pénz, mely az uralkodót ábrázolja

Szászánida Birodalom királya
Uralkodási ideje
579 – 590
Elődje I. Huszrau
Utódja II. Huszrau
Életrajzi adatok
Született 540
Elhunyt 590
Gyermekei II. Huszrau szászánida király
Édesapja I. Huszrau
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz IV. Hurmuz témájú médiaállományokat.

IV. Hurmuz (528590. szeptember 5.) I. Huszrau perzsa király fia volt, 579 - 590 között a Szászánida Birodalom királya volt.

Uralkodása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hurmuz 579-ben, apja halála után került a trónra, miután testvérét megölette. Apjával ellentétben a nemesség és papság helyett inkább a népet pártfogolta, ezzel maga ellen hangolva őket. Amikor a papság a keresztények üldözését kezdte követelni, ő ezt elutasította azzal az indokkal, hogy a Birodalomnak mind a két vallás istenségeire szükségew van, hogy jól működjön. Az elégedetlen nemesség és papság számos összeesküvést szőtt ellene, de ő ezeket leverte és kemény kézzel megtorolta. Szinte mindennaposak lettek a kivégzések és vagyonelkobzások.

Hurmuz "örökölt" apjától egy bizánciak elleni háborút. Megpróbált békét kötni a bizánciakkal, de azok csak akkor voltak erre hajlandók, ha a perzsák visszaadnak minden addig elfoglalt területet. Hurmuz erre természetesen nem volt hajlandó, így kiújultak a harcok. Mauricius vezetésével a bizánci seregek megszállták a mai Kurdisztán területét, és tervbe vették Dél-Mezopotámia meghódítását is, de al-Mundhir Gasszánida sejk, aki addig a bizánciak pártján állt, átpártolt Hurmuzhoz és értesítette őt a rómaiak haditervéről, így a perzsáknak sikerült visszavonulásra bírni a bizánci sereget. Ezt követően 582-ben a perzsák indítottak támadást a bizánciak ellen, de vereséget szenvedtek, majd 586-ban a bizánciak lendültek támadásba, viszont a Solachon-i csatában ők is vereséget szenvedtek. Ezt követően a harcok változó szerencsével folytak, míg 589-ben a perzsák elfoglalták Martyropolis-t és emiatt az addigi bizánci főparancsnokot menesztették és helyére mást állítottak, aki már nagyobb szerencsével vette fel a harcot a perzsákkal.

Ekkor azonban a Szászánida Birodalmat váratlanul keletről érte támadás, a törökök részéről, akik elfoglalták Balkh-ot és Herak-ot és benyomultak a birodalom belsejébe. A perzsáknak csak nagy nehézségek árán sikerült győzniük, megölve a törökök kánját, a fiát pedig fogságba ejtve.

Ezt követően tovább folytatódott a háború a bizánciakkal, de ennek végét Hurmuz már nemn érte meg, mivel 590-ben az ellene fellázadt főurak letették a trónról és megvakították, helyére pedig fiát, II. Huszrau-t tették meg császárnak. Hurmuz sorsáról ezt követően megoszlanak a források. Egy bizánci krónikás szerint pár nappal megvakítása után saját fia ölte meg, Sebeos örmény krónikás szerint pedig alattvalói gyilkolták meg.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hormizd IV című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.


Előző uralkodó:
I. Huszrau
Szászánida király
579590
Buran szászánida királynő
Következő uralkodó:
II. Huszrau