IV. Hurmuz szászánida király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
IV. Hurmuz
IV. Hurmuz által vert pénz, mely az uralkodót ábrázolja
IV. Hurmuz által vert pénz, mely az uralkodót ábrázolja

Szászánida Birodalom királya
Uralkodási ideje
579 januárja 590. szeptember 5.
ElődjeI. Huszrau
UtódjaVI. Bahrám
Életrajzi adatok
UralkodóházSzászánida-ház
Született540
Ktésziphón
Elhunyt590. szeptember 5.
Ktésziphón
ÉdesapjaI. Huszrau
Testvére(i)Anosazad
GyermekeiII. Huszrau szászánida király
A Wikimédia Commons tartalmaz IV. Hurmuz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

IV. Hurmuz (540590. szeptember 5.) I. Huszrau perzsa király fia volt, 579 - 590 között a Szászánida Birodalom királya volt.

Uralkodása[szerkesztés]

Hurmuz 579-ben, apja halála után került a trónra, miután testvérét megölette. Apjával ellentétben a nemesség és papság helyett inkább a népet pártfogolta, ezzel maga ellen hangolva őket. Amikor a papság a keresztények üldözését kezdte követelni, ő ezt elutasította azzal az indokkal, hogy a Birodalomnak mind a két vallás istenségeire szükségew van, hogy jól működjön. Az elégedetlen nemesség és papság számos összeesküvést szőtt ellene, de ő ezeket leverte és kemény kézzel megtorolta. Szinte mindennaposak lettek a kivégzések és vagyonelkobzások.

Hurmuz "örökölt" apjától egy bizánciak elleni háborút. Megpróbált békét kötni a bizánciakkal, de azok csak akkor voltak erre hajlandók, ha a perzsák visszaadnak minden addig elfoglalt területet. Hurmuz erre természetesen nem volt hajlandó, így kiújultak a harcok. Mauricius vezetésével a bizánci seregek megszállták a mai Kurdisztán területét, és tervbe vették Dél-Mezopotámia meghódítását is, de al-Mundhir Gasszánida sejk, aki addig a bizánciak pártján állt, átpártolt Hurmuzhoz és értesítette őt a rómaiak haditervéről, így a perzsáknak sikerült visszavonulásra bírni a bizánci sereget. Ezt követően 582-ben a perzsák indítottak támadást a bizánciak ellen, de vereséget szenvedtek, majd 586-ban a bizánciak lendültek támadásba, viszont a Solachon-i csatában ők is vereséget szenvedtek. Ezt követően a harcok változó szerencsével folytak, míg 589-ben a perzsák elfoglalták Martyropolis-t és emiatt az addigi bizánci főparancsnokot menesztették és helyére mást állítottak, aki már nagyobb szerencsével vette fel a harcot a perzsákkal.

Ekkor azonban a Szászánida Birodalmat váratlanul keletről érte támadás, a törökök részéről, akik elfoglalták Balkh-ot és Herak-ot és benyomultak a birodalom belsejébe. A perzsáknak csak nagy nehézségek árán sikerült győzniük, megölve a törökök kánját, a fiát pedig fogságba ejtve.

Ezt követően tovább folytatódott a háború a bizánciakkal, de ennek végét Hurmuz már nemn érte meg, mivel 590-ben az ellene fellázadt főurak letették a trónról és megvakították, helyére pedig fiát, II. Huszrau-t tették meg császárnak. Hurmuz sorsáról ezt követően megoszlanak a források. Egy bizánci krónikás szerint pár nappal megvakítása után saját fia ölte meg, Sebeos örmény krónikás szerint pedig alattvalói gyilkolták meg.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hormizd IV című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
I. Huszrau
Szászánida király
579590
Buran szászánida királynő
Következő uralkodó:
II. Huszrau