III. Montuhotep

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
III. Montuhotep
Mentuhotep, Monthhotep, Monthhetep
előd
egyiptomi fáraó
utód
II. Montuhotep
XI. dinasztia
IV. Montuhotep


Uralkodása i. e. 2000 körül
Prenomen Szanhkaré
Nomen Montuhotep
Apja II. Montuhotep
Anyja Tem
Mellékfeleségek Imi (?)
Gyermekei Montuhotep(?)
Fontosabb építkezései Abüdosz, Dejr el-Bahari, Elephantiné, Karnaki templom
A Wikimédia Commons tartalmaz III. Montuhotep témájú médiaállományokat.

III. Montuhotep (ur.: kb. i. e. 2010i. e. 1998) a XI. dinasztia hatodik uralkodója, II. Montuhotep fia. Az apja által egyesített ókori Egyiptom felett uralkodott, ezért sokszor a Középbirodalomhoz számítják. Azonban a frissen létrejövő állam nem lehetett stabil, III. Montuhotep uralkodásáról kevés információ maradt fenn. Még az sem bizonyos, hogy székhelyét szülővárosában, Uaszetben (Théba) tartotta-e. Ezért az első átmeneti korba sorolása talán helyesebb. Tizenkét évig uralkodott a torinói királylista szerint, valamikor i. e. 2000 körül.

Montuhotep külpolitikája az elődéhez hasonló jellegű. Keveset háborúzott, észak felé általában csak védekezett, dél felé virágzó kereskedelmi kapcsolatok alakultak ki Núbiával. Ez utóbbi azonban csak uralkodása második felére jött létre. A nyolcadik uralkodási évben csapatokat kellett délre küldenie helyi lázadások leverésére, majd az eztán indított kőbeszerző expedíció 3000 katonával megtámogatva indulhatott csak el. Az államszervezet lényegében változatlan maradt, a hosszú időn át regnáló apa tisztviselőinek nevei III. Montuhotep emlékein is feltűnnek. Így a vezír, Dagi, a kincstárnok, Meketré és Henenu hadvezér is, aki a núbiai expedíció seregét is vezette. A családra vonatkozóan szinte semmilyen adat nem áll rendelkezésre. Nem tudjuk, hogy utódja, IV. Montuhotep a fia volt-e? Ha az is volt, valószínűleg nem a főfeleségétől született és uralkodói jogcíme megkérdőjelezhető maradt. Ha IV. Montuhotep anyja, Imi III. Montuhotep felesége volt, akkor az egyik mellékfeleség lehetett.

Néhány befejezett és néhány megkezdett építkezése ismert. Templomokat, szentélyeket bővített ki. Halálának körülményeiről semmit sem tudunk, sírja ismeretlen helyen van, még az sem biztos, hogy Uaszetben. A sírépítés megkezdéséről van adat, eszerint apjáéhoz hasonló nagyságrendű építményt kívánt alkotni. Valószínűleg sosem fejezték be, ezért nem található már meg. Van egy gyanús felvezető út, ami Dejr el-Bahari sziklái között egyszer csak véget ér, és egy befejezetlen folyosóba torkollik. Montuhotep nem lehetett már fiatal trónra lépése idején, így a 12 éves uralkodási idő talán nem erőszakos trónváltásra utal, ennek ellenére is máig rejtély, hol temették el végül.

Titulatúra[szerkesztés]

A fáraók titulatúrájának magyarázatát és történetét lásd az Ötelemű titulatúra szócikkben.
Hórusz-név
G5
S29S34N18
N18
I9
s-ˁnḫ-t3wj-f (Szanhtauief)
Aki élteti a Két Földet
Nebti-név
G16
S29S34N18
N18
I9
s-ˁnḫ-t3wj-f (Szanhtauief)
Aki élteti a Két Földet
Arany Hórusz-név
G8
R4 G5
S12
bjk-nbw-ḥtp (Biknebuhotep)
Az Arany Sólyom elégedett
Felső‑  és Alsó‑Egyiptom királya
M23L2
N5S29S34D28
s-ˁnḫ;-k3-rˁ (Szanhkaré)
Aki élteti Ré lelkét
Ré fia
G39N5
 
Y5
V13
wR4
t p
A1N5S29F35D28
mnṯw ḥtp s-nfr-k3-rˁ (Montuhotep Szanoferkaré)
Montu elégedett; Aki megszépíti/jóvá teszi lelkét

Források[szerkesztés]

  • Mentuhotep III
  • Clayton, Peter A. Fáraók krónikája – A fáraók története uralkodásuk szerint – az ókori Egyiptom dinasztiái. Budapest: Móra (2007). ISBN 978-9-631183-16-0 
  • Dodson, A., Hilton, D., The Complete Royal Families of Ancient Egypt, Thames & Hudson, 2004.
  • Kákosy László. Az ókori Egyiptom története és kultúrája. Budapest: Osiris (2003). ISBN 963-389-497-2  ISSN 1218-9855
  • Seidlmayer, Stephan. Az első átmeneti kor, in: Shaw, Ian (szerk). Az ókori Egyiptom története (magyar nyelven), Debrecen: Gold Book Kiadó, 134–163. o.. Fordította: Kmilcsik Ágnes [2004]. ISBN 963-425-022-X 
  • Winlock, H.E., The Eleventh Egyptian Dynasty, JNES, 1943.
Előző uralkodó:
II. Montuhotep
Egyiptom uralkodója
i. e. 21. század
XI. dinasztia
A fáraók kettős koronája
Következő uralkodó:
IV. Montuhotep
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap