III. Antigonosz makedón király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
III. Antigonosz

Makedónia királya
Uralkodási ideje
Kr. e. 227 Kr. e. 221
ElődjeV. Philipposz
UtódjaV. Philipposz
Életrajzi adatok
UralkodóházAntigonida-ház
SzületettKr. e. 263
ElhunytKr. e. 221 (42 évesen)
ÉdesapjaDémétriosz
ÉdesanyjaOlümpiasz
Testvére(i)Echecrates
HázastársaPhthia (II. Démétriosz özvegye)
A Wikimédia Commons tartalmaz III. Antigonosz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

III. Antigonosz Dószón (görögül Αντίγονος Δώσων, Kr. e. 263Kr. e. 221), az ókori hellenisztikus Makedónia királya az Antigonidák közül (uralkodott Kr. e. 227-től haláláig), I. Démétriosz Poliorkétész és Ptolemaisz unokája volt.

Unokatestvére, II. Démétriosz Aitólikosz Kr. e. 229-es halála után kiskorú fia, V. Philipposz nem foglalhatta el a trónt. A kormányzat gyengesége Makedónia görögországi pozícióinak gyengüléséhez vezetett: Athén függetlenedett Thesszáliával egyetemben, folytatódtak a balkáni dardánok és az aitól szövetség támadásai, és a makedón haderő is lázadozott. A helyzet orvoslására az eredetileg régensnek kinevezett Antigonosz, a korábban ideiglenesen Kürénét megszerző Démétriosz Kalosz és a larisszai Olümpiasz gyermeke feleségül vette Phthiát, Philipposz anyját, és Kr. e. 227-ben magát királlyá nyilvánította.

Bár nem uralkodott hosszú ideig, királysága a legeredményesebbek közé tartozott. Leverte a dardánokat, visszaállította a haderő fegyelmét, így meghódíthatta Thesszáliát és Paioniát, majd békét kötött az aitólokkal, és Kr. e. 225-ben szövetkezett az addig ellenséges peloponnészoszi akháj szövetséggel III. Kleomenész, a reformer spártai király ellen. Híveit, az akhájokat, Phókiszt, Épeiroszt, Akarnaniát és Boiótiát pánhellén koalícióba tömörítette, melynek élén Kr. e. 222-ben döntő győzelmet aratott a spártaiak felett a szelassziai ütközetben. Kleomenész a ptolemaida Egyiptomba menekült, királysága pedig csatlakozott Antigonosz szövetségeseihez. III. Antigonosz azután halt meg, hogy megállított egy újabb illír betörést.

Források[szerkesztés]


Előző uralkodó:
V. Philipposz
Makedónia királya
Kr. e. 227Kr. e. 221
Vergina Sun
Következő uralkodó:
V. Philipposz
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap