II. Róbert namuri gróf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Róbert namuri gróf

Namur grófja
Uralkodási ideje
kb. 1011 kb. 1031
ElődjeI. Albert namuri gróf
UtódjaII. Albert namuri gróf
Életrajzi adatok
UralkodóházNamur-ház
Születettnem ismert
nem ismert
Elhunyt1031 előtt
nem ismert
ÉdesapjaI. Albert namuri gróf
ÉdesanyjaErmengarde
Testvére(i)
Házastársanem ismert
Gyermekeifiú, neve nem ismert
SablonWikidataSegítség

II. Róbert namuri gróf középkori frank nemesúr, a Német-római Birodalomhoz tartozó Lotaringiai Hercegség területén fekvő Namuri Grófság hűbérura volt.

Élete[szerkesztés]

Szülei I. Albert namuri gróf és Ermengarde, Károly alsó-lotaringiai herceg és Adelais de Troyes lánya voltak. Apja halála után, kb. 1010/11-ben örökölte a grófi címet.

Anyja révén I. Lambert leuveni gróf unokaöccse volt, aki Ermengarde testvérének, Gerbergának volt a férje. A "Gesta Episcoporum Cameracensium" feljegyezte, hogy "Rotberdo Namurcensi comite" elárulta Lambert grófot a Hougaerde-i csata után, amit 1013. október 12-én vívtak II. Baldric Liège püspöke ellen. Lambert gróf a csata után "Herimannum…comitem" fogságába került és csak Róbert anyjának közbenjárására ("Rotbodi…comitis mater") engedték szabadon.[1] Életéről szinte semmilyen információ nem maradt fenn, csak annyit tudunk a "Miracula Sancti Veroni"-ból, hogy Róbert súlyos lázból gyógyult ki, miután Szent Veronus ereklyéihez vitték.[2] II. Szent Henrik 1018-ban kiadott egy oklevelet, amelyben pártfogása alá helyezte a Saint-Jean de Florennes apátságot, amely "in pago et in comitatu Lommensi sitam, cuius nunc comes adest Ratbodus", vagyis Lommegau grófságában, Róbert gróf birtokán volt található.

Családja és leszármazottai[szerkesztés]

Feleségére vonatkozóan semmilyen utalás nem maradt fenn, de a "Miracula Sancti Gengulfi" megemlíti, hogy a szent sikeresen meggyógyította Róbert fiát ("filio suo morte gravatu").[3] Mivel semmilyen más információ nem maradt fenn erről a gyermekről és Róbert halála után öccse, Albert örökölte a grófi címet, ezért feltételezhető, hogy a csodás gyógyulás ellenére fiatalon meghalt a gyermek.

Források[szerkesztés]

  • Charles Cawley: Medieval Lands. Online változata a Foundation for Medieval Genealogy weboldalán [1] elérhető

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gesta Episcoporum Cameracensium III 5 (Pertz, G. H. (ed.) MGH SS VII, pp. 393-525), p. 468.
  2. Ex Miraculis S. Veroni Auctore Aolberto Abbate Gemblacensi 20, MGH SS XV.2, p. 752.
  3. Ex Miraculis S. Gengulfi Auct. Gonzone Abbate Florinensi 15, MGH SS XV.2, p. 793.