II. Róbert namuri gróf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Róbert namuri gróf

Namur grófja
Uralkodási ideje
kb. 1011 kb. 1031
Elődje I. Albert namuri gróf
Utódja II. Albert namuri gróf
Életrajzi adatok
Uralkodóház Namur-ház
Született nem ismert
nem ismert
Elhunyt 1031 előtt
nem ismert
Édesapja I. Albert namuri gróf
Édesanyja Ermengarde
Testvére(i)
Házastársa nem ismert
Gyermekei fiú, neve nem ismert
SablonWikidataSegítség

II. Róbert namuri gróf középkori frank nemesúr, a Német-római Birodalomhoz tartozó Lotaringiai Hercegség területén fekvő Namuri Grófság hűbérura volt.

Élete[szerkesztés]

Szülei I. Albert namuri gróf és Ermengarde, Károly alsó-lotaringiai herceg és Adelais de Troyes lánya voltak. Apja halála után, kb. 1010/11-ben örökölte a grófi címet.

Anyja révén I. Lambert leuveni gróf unokaöccse volt, aki Ermengarde testvérének, Gerbergának volt a férje. A "Gesta Episcoporum Cameracensium" feljegyezte, hogy "Rotberdo Namurcensi comite" elárulta Lambert grófot a Hougaerde-i csata után, amit 1013. október 12-én vívtak II. Baldric Liège püspöke ellen. Lambert gróf a csata után "Herimannum…comitem" fogságába került és csak Róbert anyjának közbenjárására ("Rotbodi…comitis mater") engedték szabadon.[1] Életéről szinte semmilyen információ nem maradt fenn, csak annyit tudunk a "Miracula Sancti Veroni"-ból, hogy Róbert súlyos lázból gyógyult ki, miután Szent Veronus ereklyéihez vitték.[2] II. Szent Henrik 1018-ban kiadott egy oklevelet, amelyben pártfogása alá helyezte a Saint-Jean de Florennes apátságot, amely "in pago et in comitatu Lommensi sitam, cuius nunc comes adest Ratbodus", vagyis Lommegau grófságában, Róbert gróf birtokán volt található.

Családja és leszármazottai[szerkesztés]

Feleségére vonatkozóan semmilyen utalás nem maradt fenn, de a "Miracula Sancti Gengulfi" megemlíti, hogy a szent sikeresen meggyógyította Róbert fiát ("filio suo morte gravatu").[3] Mivel semmilyen más információ nem maradt fenn erről a gyermekről és Róbert halála után öccse, Albert örökölte a grófi címet, ezért feltételezhető, hogy a csodás gyógyulás ellenére fiatalon meghalt a gyermek.

Források[szerkesztés]

  • Charles Cawley: Medieval Lands. Online változata a Foundation for Medieval Genealogy weboldalán [1] elérhető

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gesta Episcoporum Cameracensium III 5 (Pertz, G. H. (ed.) MGH SS VII, pp. 393-525), p. 468.
  2. Ex Miraculis S. Veroni Auctore Aolberto Abbate Gemblacensi 20, MGH SS XV.2, p. 752.
  3. Ex Miraculis S. Gengulfi Auct. Gonzone Abbate Florinensi 15, MGH SS XV.2, p. 793.