Ugrás a tartalomhoz

II. Mehmed Giráj krími kán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Mehmed Giráj
٢ محمد كراى
Krími tatár kánság
Uralkodási ideje
1577 1584
ElődjeI. Devlet Giráj
UtódjaII. Iszlám Giráj
Életrajzi adatok
UralkodóházGiráj-dinasztia
Született1532
Elhunyt1584 májusa (52 évesen)
NyughelyeBahcsiszeráj
ÉdesapjaI. Devlet Giráj krími kán
Testvére(i)
GyermekeiSzadet
Murád
Szafa
SablonWikidataSegítség

II. Mehmed Giráj vagy Kövér Mehmed (krími tatár: II Mehmed Geray, ٢ محمد كراى; Semin Mehmed Geray, سمين محمد كراى), (15321584 májusa) krími tatár kán. Testalkata miatt a Kövér Mehmed csúfnevet kapta.

Élete[szerkesztés]

Mehmed a legidősebb fia volt I. Devlet Giráj krími kánnak. Édesapja uralkodása alatt 1555-től 1577-ig ő látta el a kalgai (vezíri) tisztséget.
Édesapja 1577-es halála után Mehmed lett a kán. Mehmed először saját legidősebb fiát, Szadetet tette kalgának, de hamarosan egy új tisztséget kreált neki, és núreddinnek nevezte ki, a krími hierarchiában a kán után harmadiknak. A kalga Mehmed öccse, Adil Giráj lett. 1578-ban Adil vezette a krími csapatokat a perzsa hadjáratban, ahol fogságba esett és a következő évben kivégezték. Tisztségét egy másik testvér, Alp Giráj kapta.
Nem sokkal Mehmed trónra lépése után a török szultán hadat üzent Perzsiának. Az első hadjárat balul sült el a vazallus krími segédcsapatoknak, és a második hadjáratban Mehmed vissza is fordult, amivel feldühítette a szultánt. 1584-ben III. Murád szultán megfosztotta Mehmedet káni méltóságától és öccsét II. Iszlám Girájt nevezte ki a helyére. II. Mehmed megpróbálta megszervezni az ellenállást, de csapatai az új uralkodót támogatták, ezért ő menekülni kényszerült. Saját fivére, az általa kinevezett kalga, Alp Giráj ölte meg. Mehmedet a családi sírboltban, Bahcsiszerájban temették el.

Források[szerkesztés]

  • Олекса Гайворонский «Созвездие Гераев». — Симферополь, 2003

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Мехмед II Герай című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
I. Devlet Giráj
Krími kán
15771584
Következő uralkodó:
II. Szadet Giráj