II. János Pál pápa halom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(II. János Pál pápa-halom szócikkből átirányítva)
II. János Pál pápa halom
Kopiec Jana Pawła II w Krakowie
A II. János Pál pápa halom látképe
A II. János Pál pápa halom látképe
TelepülésKrakkó
Cím Lengyelország, Krakkó, Dębniki kerület
Építési adatok
Építés éve1997
Megnyitás1997. június 10.
Alapadatok
Magassága7 m
Elhelyezkedése
II. János Pál pápa halom (Krakkó)
II. János Pál pápa halom
II. János Pál pápa halom
Pozíció Krakkó térképén
é. sz. 50° 02′ 39″, k. h. 19° 55′ 02″Koordináták: é. sz. 50° 02′ 39″, k. h. 19° 55′ 02″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz II. János Pál pápa halom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A II. János Pál pápa halom (lengyelül: Kopiec Jana Pawła II w Krakowie) a legkisebb méretű emlékhalom Krakkóban. A Feltámadás papi kongregáció helyszínén emelték a város délnyugati részén fekvő Dębniki kerületben, a Stefan Zachariasz Pawlickiról elnevezett utcánál.

Története[szerkesztés]

Az emlékmű 1997-ben abból az alkalomból készült, hogy II. János Pál pápa hatodik zarándokútját tette szülőhazájában, Lengyelországban. A bejáratnál kisebb gránittáblán ez az információ és a pápai címer látható. A halmot 1997. május 31. és június 10. között emelték, épp akkor, amikor a pápai zarándoklat zajlott, egy időben a Józef Kowalczyk nuncius által vezetett kongregációval.

2002-ben tervbe vették egy nagyobb halom építését is a lengyel pápa tiszteletére. Az egykori „Solvay” Szódagyár területén tervezik felépíteni, ahol a fiatal pap, Karol Wojtyła dolgozott.

Leírás[szerkesztés]

Az emlékmű az olkuszi Kościuszko-halom mintájára készült. A tetején karcsú kereszt áll. Magassága kereszt nélkül 7 m. Fűvel borított, tuják és más örökzöldek veszik körbe. A lábánál kilátás nyílik az 1820-1823 között épített Kościuszko-halomra.

Galéria[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kopiec Jana Pawła II w Krakowie című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.