Ugrás a tartalomhoz

II. Hudzsefa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Hudzsefa
Szedzsesz
előd
egyiptomi fáraó
utód
Nebka?
Haba?
III. dinasztia
Haba?
Noferkaré?

UralkodásaI. e. 28–27. század
Nomen
<
O34
I10
S29
>

sḏs[1]
<
HASHHASHG41
G37
G7
>G7
(hw-)ḏf3[2]

II. Hudzsefa az ókori Egyiptom III. dinasztia korabeli, az i. e. 28–27. század fordulója körül uralkodó királya. Csak a torinói királylistán szerepel ebben a formában, de ott is sérült, az eleje olvashatatlan, a II. dinasztiabeli I. Hudzsefa alapján rekonstruálták a nevet. E forrás szerint hat évig uralkodott. Az abüdoszi királylista megfelelő helyén, Szehemhet utódjaként a Szedzsesz név olvasható. Szehemhet utódja viszont nagy valószínűséggel Haba volt, ezért talán azonosítható a két név és a Hudzsefa ezek közül az uralkodói név, a Haba pedig a Hór-név. A Haba név általában szerehben jelenik meg, a kártus pedig épp ebben az időszakban alakult ki állandó szimbólumként. A XIX. dinasztia írnoka valószínűleg nem volt képes azonosítani néhány ősi jelet, ezért rekonstruálta azt másképp. Mások szerint Haba Hunival azonos.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Khaba című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hudjefa II. című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
Szehemhet?
Nebka?
Haba?
Egyiptom uralkodója
i. e. 28–27. század
III. dinasztia
A fáraók kettős koronája
Következő uralkodó:
Haba?
II. Noferkaré
Huni?
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap