II. Alexandrosz szeleukida uralkodó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(II. Alexandrosz szeleukida király szócikkből átirányítva)
II. Alexandrosz
II. Alexandrosz pénzérméje. A hátoldalán a Nikét tartó Zeusz látható.
II. Alexandrosz pénzérméje. A hátoldalán a Nikét tartó Zeusz látható.

Szeleukida király
Uralkodási ideje
I. e. 128 I. e. 123
ElődjeII. Démétriosz
UtódjaVIII. Antiokhosz
Életrajzi adatok
UralkodóházSzeleukidák
Születetti. e. 2. század
Egyiptom
ElhunytI. e. 123/122
Antiokheia
ÉdesapjaProtarkhosz
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Alexandrosz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

II. Alexandrosz Zabinasz vagy Zebina (Αλέξανδρος Ζαβίνας, ? – I. e. 122) ókori hellenisztikus király, a Szeleukida Birodalom trónbitorlója volt (i. e. 125-től haláláig).

Zabinasz egy Protarkhosz nevű kereskedő gyermeke volt, és VIII. Ptolemaiosz Euergetész egyiptomi király állította trónkövetelőként a pártusok fogságából hazatért II. Démétriosz Nikatórral szemben Kr. e. 128 körül, miután az összefogott a feleségével, II. Kleopátrával, és megpróbálták eltávolítani az alexandriai trónról. Hogy igényét megalapozza, azt híresztelte, hogy Démétriosz megbuktatott fivére, VII. Antiokhosz Euergetész adoptálta, de ezt széles körben sosem tudták elfogadtatni – a zebina név megvásárolt rabszolgát jelent, és arra a szóbeszédre utal, hogy Ptolemaiosz rabszolgaként vásárolta Alexandroszt.

Az egyiptomi jelölt a zsarnoki Démétriosz kiábrándult alattvalói körében részleges sikereket tudott csak aratni: Antiokheia és Apameia egyaránt megnyitották előtte kapuikat, de a döntő győzelmet csak i. e. 125-ben sikerült learatnia. A Türoszba menekült Démétrioszt meggyilkolták menekülés közben, azonban Alexandrosznak még abban az évben szembesülnie kellett hajdani támogatója, Ptolemaiosz új trónjelöltjével, elődjének Antiokhosz nevű fiával. Riválisa legyőzte, és amikor Antiokheiában megpróbálta kifosztani a Zeusz-templomot, a lakosság híveivel együtt elüldözte. i. e. 122-ben végül rablók fogták el és adták ki ellenfelének, aki kivégeztette.

Irodalom[szerkesztés]


Előző uralkodó:
II. Démétriosz
Szeleukida uralkodó
Kr. e. 128Kr. e. 122
részben II. Démétriosszal párhuzamosan
I. Antiokhosz pénzérméje
Következő uralkodó:
VIII. Antiokhosz
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap