II. Albert monacói herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Albert
Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi
Monaco hercege
II. Albert 2022-ben
II. Albert 2022-ben

Monaco hercege
Uralkodási ideje
2005. április 6. jelenleg
ÖrököseJakab
ElődjeIII. Rainier
Utódjahivatalban
Életrajzi adatok
UralkodóházGrimaldi-ház
Született1958. március 14. (66 éves)
 Monaco, Palais Princier
ÉdesapjaIII. Rainier monacói herceg
ÉdesanyjaGrace Kelly
Testvére(i)
HázastársaCharlene Wittstock
GyermekeiFeleségétől:
1. Gabriella (2014–)
2. Jakab (2014–)
Házasságon kívüli kapcsolataiból:
3. Jazmin Grace Grimaldi
4. Alexandre Coste
II. Albert aláírása
II. Albert aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Albert témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

II. Albert (Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi) (Monaco, 1958. március 14. –) a Grimaldi család feje, Monaco uralkodó hercege. III. Rainier monacói herceg és Grace Kelly fia, testvérei Karolina, Hannover hercegnéje, valamint Stefánia hercegnő.

Élete[szerkesztés]

A monacói hercegi palotában született, Monacóban. Az I. Albert Középiskolába járt, majd kitüntetéssel érettségizett 1976-ban. Azzal töltött egy évet, hogy különféle hercegi kötelességeket gyakorolt, majd 1977-ben beiratkozott az Amherst College-ba, Massachusetts-ben, Albert Grimaldiként. Itt politológiát, közgazdaságtant, zenét, és angol irodalmat tanult.

1979 nyarát azzal töltötte, hogy beutazta Európát és a Közép-Keletet a Amherst Glee Klubbal.

1981-ben diplomázott a bölcsésztudományi karon.

1997. október 17-én Budapesten járt a monacói herceg, és gratulált Habsburg György főhercegnek és Eilike von Oldenburg hercegnőnek a Vajdahunyad várban rendezett menyasszonyi estélyükön, melyet a főhercegi pár gödöllői polgári esküvője után rendeztek.

2002. április 9-én részt vett Erzsébet brit anyakirályné gyászszertartásán a londoni Westminster apátságban.

Magánélet és kapcsolatok[szerkesztés]

2005 októberében a német Bunte magazin arról számolt be, hogy Albert herceg a sógornőjével, Telma Ortiz Rocasolanóval, asztúria hercegnőjével randevúzik. 2005 novemberében, a herceg utasította ügyvédjét, Thierry Lacoste-ot, hogy kezdeményezzen bírósági eljárást a francia France Dimanche újság ellen, mert joga van a magánélete védelméhez, és az újság hamis információkat és történeteket ír róla.

2010. június 23-án jelentették be, hogy Albert herceg eljegyezte Charlene Wittstock dél-afrikai úszónőt.[1] Már 2006. február 10-én együtt látták őket a torinói olimpia megnyitóján, amikor a herceg elkísérte Wittstockot. Legközelebb a monacói nagydíjon látták őket együtt. A herceg és Wittstock részt vett a pekingi olimpia megnyitó ünnepségén 2008-ban, a "Bal de la Rose" és a Princess Grace Awards gálán 2009-ben, valamint a vancouveri olimpia megnyitó ünnepségén. Négy nappal a saját eljegyzésük bejelentése előtt párként jelentek meg Stockholmban Viktória svéd trónörökös és Daniel Westling esküvőjén. Szintén együtt jelentek meg 2011. április 29-én Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjén.

Polgári esküvőjüket 2011. július 1-jén tartották, majd másnap július 2-án az egyházi szertartásra került sor.[2] A házassági fogadást Dél-Afrikában tartották meg július 5-én.[3]

Kormányzóság[szerkesztés]

2005. március 7-én Albert apját, III. Rainier monacói herceget kórházba szállították, majd később áthelyezték az intenzív osztályra. A herceget légzési elégtelenséggel, vese-, és szívproblémákkal kezelték.

2005. március 31-én a monacói palota bejelentette, hogy Albert örökös átvenné apja kötelességeit, mert Rainier tovább már nem alkalmas uralkodásra.

A 47 éves herceg az első napjait töltötte mint Monaco kormányzója (régense), miközben 81 éves, kritikusan beteg apja, Európa második leghosszabb ideig élő uralkodója (56 év uralkodás után) 2005. április 6-án elhunyt.

Albert 2005. július 12-én lett hivatalosan monacói herceg, a világ egyik legkisebb államának új uralkodója. A trónra lépésének egész napos ünnepségét megnyitó misét Bernard Barsi monacói érsek celebrálta.

Édesapját, III. Rainier-t 56 évi uralkodás után április 15-én temették el a katedrálisban

XVI. Benedek pápa II. Albertet 2009. október 16-án a Vatikánban egy magánkihallgatáson fogadta.

Házassága, gyermekei[szerkesztés]

Családja[szerkesztés]

2010. június 23-án jegyezte el a nála 20 évvel fiatalabb Charlène Wittstockot. Esküvőjükre 2011. július 1-én (polgári) és 2-án (egyházi) került sor.

Gyermekeik:

  • Gabriella (Thérese Marie) hercegnő (Monaco, 2014. december 10.)
  • Jakab (Jacques Honoré Rainier) herceg (Monaco, 2014. december 10.)

Bár Gabriella korábban született, a trónöröklési törvény szerint Albertet Jakab fogja követni a trónon.[4]

Jazmin Grace Grimaldi[szerkesztés]

1992-ben, egy kaliforniai nő, Tamara Rotolo, apasági kérvényt nyújtott be a herceg ellen, mert azt állította, hogy ő az apja lányának, akit Jazmin Grace Grimaldinak hívnak. Albert herceget a gyermek kaliforniai Riverside megyei születési anyakönyvi kivonaton is az apjaként jelölik meg, és a törvényes vezetékneve is Grimaldi. Ennek ellenére az ügyet, amely 1993-ban a bíróság elé került, Graham Anderson Cribbs legfelsőbb bíró elutasította, aki kijelentette, hogy „túl kevés kapcsolat van Albert és Kalifornia állam között ahhoz, hogy igazolni lehessen a tárgyalást”.[5] A herceg ügyvédje, Stanley Arkin egyetértett azzal, hogy nem Kalifornia bíróságának a hatáskörébe tartozik az ügy.

Bírósági dokumentumokban és törvényes vallomásokban Albert herceg elismerte, hogy találkozott párszor Tamara Rotolo-val, 1991-ben Monacóban. (A gyermek 1992. március 4-én, hozzávetőleg kilenc hónappal később született.)

2006. május 31-én DNS tesztek megerősítették, hogy Albert herceg az apa – ismerte be a herceg egy, az ügyvédjén keresztül kiadott nyilatkozatban. Ezután a lányt meghívta Monacóba, hogy tanuljon és éljen ott. A Le Figaro szerint Jazmin Grace Grimaldi „érett, édes és értelmes”, és a San Juan Capistrano-i Junipero Serra Katolikus Középiskola kitüntetett tanulója.[forrás?]

Alexandre Coste[szerkesztés]

2005 májusában, Nicole Coste – egy korábbi Air France légiutas-kísérő Togóból – azt állította, hogy legkisebb fiának, Alexandre Éric Stéphane Coste-nak Albert herceg az apja, amit olyan DNS tesztek bizonyítottak, melyeket a monacói kormánytól érkező utasításokon dolgozó svájci technikusok csináltak. Továbbá azt állította, hogy a herceg aláírt egy hitelesített okmányt arról, hogy ő az apa, de nem adott neki erről másolatot.

Egy francia hetilap, a Paris Match kiadott egy tíz oldalas interjút Nicole-lal, melyben a herceg több fotón a gyermeket tartja és eteti. Coste azt is elmondta a Paris Matchnek, hogy a herceg párizsi lakásában élt, és járadékot kapott tőle, amíg úgy tett, mintha a barátai közül az egyiknek a barátnője volna.
Azt állította, hogy a herceg utoljára 2005 februárjában látta a fiút. Albert herceg szóvivőjének nem volt megjegyzése, bár a Coste igényeiről szóló híreknél a herceg ügyvédje, Thierry Lacoste bejelentette, hogy egy bírósági stratégia a következő néhány napon belül határozott lesz.

2005. július 6-án – néhány nappal azelőtt, hogy július 12-én trónra lépett volna – Albert hivatalosan is megerősítette az ügyvédjén, Thierry Lacoste-on keresztül, hogy Nicole 22 hónapos fiának ő az apja.

Származása[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Prince Albert of Monaco engaged to Charlene Wittstock
  2. Prince Albert and Charlene change wedding date. [2011. június 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 29.)
  3. II. Albert monacói herceg Dél-Afrikában tartja esküvői partiját. [2013. január 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 30.)
  4. Daily Mail/It's a boy AND a girl for Princess Charlene! Monaco royal gives birth to twins, 2014. december 10. (Hozzáférés: 2014. december 10.)
  5. Evening Standard cikke, 1993. március 24., 20. oldal

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Albert II, Prince of Monaco című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]