Legfelső szintű nemzetközi tartomány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(IDN ccTLD szócikkből átirányítva)

Az internetes névfeloldást végző DNS-ben a legfelső szintű nemzetközi tartomány vagy legfelső szintű nemzetköziesített tartomány (angolul: internationalized country code top-level domain, IDN ccTLD) olyan országkód szerinti legfelső szintű tartomány (ccTLD), ami nem latin írással van leírva, hanem pl. arab vagy cirill betűkkel. A nemzetközi tartománynév kiterjesztésének tekinthető a legfelső szintű tartományokra.

2010 májusában négy ilyen létezik: مصر., السعودية. és امارات. (Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek doménjei), és az .рф (Oroszország).

Bár „országkód” szerinti doménekről van szó, sok esetben ezek a nemzetköziesített ccTLD-k nem kódokat, hanem teljes szavakat tartalmaznak. Például a السعودية (as-sa'ūdiyyah) nem Szaúd-Arábia rövidítése, hanem az ország teljes neve arab nyelven.

A nemzetközi ccTLD mellett ezeknek az országoknak van hagyományos, ASCII legfelső szintű tartományneve is. Például Egyiptomé az .eg országkód, amin arab vagy bármilyen más nyelvű honlapokat regisztrálhatnak. A مصر. IDN ccTLD-t ellenben arab nyelvű oldalaknak szánták.

Történet[szerkesztés]

Az ICANN bizottsága 2006 decemberében jóváhagyta a Country Code Names Supporting Organization (ccNSO) keretein belül egy legfelső szintű nemzetközi tartománynevekkel foglalkozó munkacsoport létrehozását.[1] 2007 júniusára odáig jutottak, hogy felkérték az IDNC Working Groupot egy javaslat előkészítésére, amit a munkacsoport 2008 júniusáig be is fejezett, „to recommend mechanisms to introduce a limited number of non-contentious IDN ccTLDs, associated with the ISO 3166-1 two-letter codes in a short time frame to meet near term demand.” („mechanizmusok javaslata korlátozott számú, nem vitatott IDN ccTLD-k bevezetésére, az ISO 3166-1-es kétbetűs kódok kapcsán, rövid idő alatt, a rövid távú kereslet kielégítésére”) címmel. A csoport kidolgozott egy módszertant az ICANN Fast Track Process felhasználásával,[2] az ICANN alapszabálya alapján, az Internet Assigned Numbers Authorityvel (IANA) való együttműködéshez:

  1. A TLD-karakterláncok technikai alapjának és az országkód-specifikus folyamatoknak a meghatározása, az IDN ccTLD-vel foglalkozó személyzet és hatóságok kiválasztása, a dokumentáció előkészítése;
  2. Az ICANN átvilágítási folyamat elvégzése a technikai javaslat és a közzététel módszere kapcsán;
  3. A már megalapozott IANA procedúrák szerinti delegációs folyamat megindítása.

2009 októberében az ICANN úgy döntött, hogy novembertől megkezdi a legfelső szintű nemzetközi tartományokra vonatkozó igénylések fogadását az országok és függő területek képviselőitől.[3] 2009. november 16-ától igényelhetnek az érintett országok és függő területek saját IDN ccTLD-t.[4] Egyiptom, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és az Oroszországi Föderáció volt az első néhány jelentkező ország. 2010 januárjában az ICANN bejelentette, hogy ez az első négy ország túl is jutott a Fast Track String Evaluation fázisán a legfelsőbb szintű nemzetközi tartomány regisztrációjának.[5] 2010 májusára 21 ország 11 különböző nyelven, köztük kínai, orosz, tamil és thai nyelven igényelt nemzetközi ccTLD-t.[6]

2010. május 5-én az első, arab nyelvű implementációk aktiválásra kerültek.[7] Egyiptom a مصر. ccTLD-t kapta, Szaúd-Arábia a السعودية.-t és az Egyesült Arab Emírségek a امارات.-t (mindegyik jobbról balra olvasandó, ahogy az arabul megszokott).[6][7] Az ICANN elnök-vezérigazgatója, Rod Beckstrom az indulást „történelminek” nevezte, egy „földcsuszamlásszerű változásnak, ami mindörökre meg fogja változtatni az online tájképet.”[8] „Ez egy átmenet kezdete, ami az internetet elérhetőbbé és felhasználóbarátabbá fogja tenni a földkerekség milliói számára, bárhol is éljenek és bármilyen nyelvet beszéljenek”, tette hozzá.[8] A nemzetközi tartománynevekért felelős igazgató, Tina Dam kijelentette, „ez a legfontosabb nap” az internet elindítása óta.[6] Az ICANN szerint azért az arab nyelvű tartománynevekkel indítottak, mivel ez egyike a legszélesebb körben használt nem latin írásrendszerű nyelveknek az interneten.[8]

Az új IDN ccTLD-k azonnal elérhetővé váltak, bár az ICANN elismerte, hogy az elején elképzelhető, hogy nem minden felhasználónak fognak tökéletesen működni.[6] Egyiptom kommunikációs és informatikai minisztere szerint három egyiptomi vállalat kapta meg elsőként a lehetőséget az új „masr” [مصر átírva] ccTLD használatára.[6] Valószínűleg Egyiptom kommunikációs minisztériuma volt az első működő weboldal, teljesen arab címmel.[6] Az Oroszországhoz tartozó .рф ccTLD-t május 13-án aktiválták, Bulgária .бг-je továbbra is függőben van.

Jövőbeli legfelső szintű nemzetközi tartományok[szerkesztés]

A jelenlegi nemzetközi ccTLD-k listájához lásd: internetes legfelső szintű tartománynevek listája.

A következő ccTLD-ket az IDN ccTLD Fast Track Process nevű procedúrán keresztül igényelték.[9]

IDN ccTLD Ország ASCII alak Átírás Jelenlegi ccTLD
.中国 Kína Kína .xn--fiqs8S Zhōngguó .cn
.中國 Kína Kína .xn--fiqz9S Zhōngguó .cn
.香港 Hongkong Hongkong .xn--j6w193g Hongkong .hk
الاردن. Jordánia Jordánia .xn--mgbayh7gpa Al-Ordon .jo
فلسطين. Palesztina Palesztina .xn--ygbi2ammx Filasṭīn .ps
قطر. Katar Katar .xn--wgbl6a Katar .qa
.ලංකා Srí Lanka Srí Lanka .xn--fzc2c9e2c Lanka .lk
.இலங்கை Srí Lanka Srí Lanka .xn--xkc2al3hye2a Ilangai .lk
.台灣 Tajvan Tajvan .xn--kpry57d Tajvan .tw
.台湾 Tajvan Tajvan .xn--kprw13d Tajvan .tw
.ไทย Thaiföld Thaiföld .xn--o3cw4h Thai .th
تونس. Tunézia Tunézia .xn--pgbs0dh Tunis .tn

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Proposed Final Implementation Plan for IDN ccTLD Fast Track Process (PDF). ICANN, 2009. szeptember 30. (Hozzáférés: 2009. október 30.)
  2. IDN ccTLD Fast Track Process. ICANN
  3. Internet Corporation For Assigned Names and Numbers (ICANN) (30 October 2009). "ICANN Bringing the Languages of the World to the Global Internet". Sajtóközlemény. Elérés: 30 October 2009.
  4. Internet addresses set for change”, BBC News, 2009. október 30. (Hozzáférés: 2009. október 30.) 
  5. First IDN ccTLDs Requests Successfully Pass String Evaluation. ICANN, 2010. január 21.
  6. a b c d e f 'Historic' day as first non-Latin web addresses go live”, BBC News, 2010. május 6. (Hozzáférés: 2010. május 7.) 
  7. a b Internet Corporation For Assigned Names and Numbers (ICANN) (May 5, 2010). "First IDN ccTLDs now available". Sajtóközlemény. Elérés: 2010-05-06.
  8. a b c The internet gets international with the arrival of non-Latin Domain Names”, The Independent, 2010. május 7.. [2010. május 10-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. május 7.) 
  9. IDN ccTLD Fast Track String Evaluation Completion, ICANN

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Internationalized country code című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.