I. e. 6

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Évszázadok: i. e. 2. századi. e. 1. század1. század

Évtizedek: i. e. 50-es éveki. e. 40-es éveki. e. 30-as éveki. e. 20-as éveki. e. 10-es éveki. e. 1-es évek1-es évek10-es évek20-as évek30-as évek40-es évek

Évek: i. e. 11i. e. 10i. e. 9i. e. 8i. e. 7i. e. 6i. e. 5i. e. 4i. e. 3i. e. 2i. e. 1

Események[szerkesztés]

Római Birodalom[szerkesztés]

  • Decimus Laelius Balbust és Caius Antistius Vetust választják consulnak.
  • Augustus császár úgy véli, hogy a Maroboduus által vezetett markomann királyság túl nagy veszélyt jelent és ellenük küldi Tiberiust. Tiberius délkeletről, míg Caius Sentius Saturninus nyugatról támadja meg a markomannokat és döntő vereséget mérnek rájuk, de Tiberiust visszahívják a Rajnához a germán betörések miatt.
  • Augustus kinevezi Tiberiust az egész Kelet kormányzójának. Tiberius azonban váratlanul (talán a császár unokájával kötött rossz házassága miatt) bejelenti, hogy visszavonul a politikától és Rodoszra költözik.
  • Meghal III. Tigranész, az örmény klienskirályság uralkodója. Utóda fia, a Róma-ellenes IV. Tigranész, aki féltestvérét Eratót veszi feleségül.
  • Augustus görényeket telepít a Baleári-szigetekre a túlszaporodott nyulak féken tartására.

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 6 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.