I. e. 56

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 2. századi. e. 1. század1. század

Évtizedek: i. e. 100-as éveki. e. 90-es éveki. e. 80-as éveki. e. 70-es éveki. e. 60-as éveki. e. 50-es éveki. e. 40-es éveki. e. 30-as éveki. e. 20-as éveki. e. 10-es éveki. e. 1-es évek

Évek: i. e. 61i. e. 60i. e. 59i. e. 58i. e. 57i. e. 56i. e. 55i. e. 54i. e. 53i. e. 52i. e. 51

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Cnaeus Cornelius Lentulus Marcellinust és Lucius Marcius Philippust választják consulnak.
  • A triumvirátus tagjai Lucában találkoznak és eldöntik, hogy Crassus és Pompeius lesznek a consulok a következő évben. Hivatali évük lejártával fontos provinciákat kapnak (Hispaniát, illetve Szíriát), Caesar kormányzói megbízatását pedig meghosszabbítják.
  • Caesar a gall háborúban a mai Bretagne-ban élő venétek ellen indul, akik elfogták élelmiszert rekviráló katonáit. Az Atlanti-óceán partvidékén élő venétek felkészültek a háborúra, erős flottájuk volt és a tengerről el tudták látni ostrom alá vett erődvárosaikat. Caesar evezős hajókat építtet és rekvirál az alávetett gall törzsektől. A venétek hajóhada így is fölényben van, de Decimus Iunius Brutus Albinus hosszú rudakra szerelt kiélezett horgokkal elvágatja a közel kerülő hajók köteleit és vitorláit, megbénítva őket. A flottától megfosztott venétek megadják magukat.
  • Crassus Caesar alatt szolgáló fia, Publius Licinius Crassus a mai Aquitániába vonul, ahol a vocates és a tarusates törzsek zaklatják hadoszlopait, de a nyílt konfrontációt kerülik. Crassus megtalálja táborukat és egy bekerítő hadmozdulattal megsemmisíti a gallokat, állítólag 50 ezres seregükből csak 12 ezer marad.
  • Caesar másik alvezére, Quintus Titurius Sabinus a mai Normandiában legyőzi a lexovii, a coriosolites és a venelli törzsek koalícióját és meghódoltatja a régiót.
  • Caesar a venétek szövetségesei, a morini és a menapii törzsek ellen vonul, de azok nem vállalják a nyílt összecsapást, gerillataktikát folytatnak, így végül a rossz időjárás miatt a rómaiak téli táborba vonulnak.
  • A kelet-britanniai trinovantes törzs királyát, Imanuentiust riválisa, Cassivellaunus meggyilkolja. Fia, Mandubracius Galliába menekül és Caesartól kér segítséget.
  • Clodia (Quintus Caecilius Metellus Celer consul özvegye) azzal vádolja volt szeretőjét, Marcus Caelius Rufust hogy meg akarta mérgezni. Cicero védőbeszédnek hatására a bíróság felmenti Caeliust.
  • Aulus Gabinius syriai helytartó megöleti II. Philipposzt, a Szeleukida-dinasztia utolsó férfitagját, akit korábban Pompeius tett meg egy rövid időre klienskirálynak és most felmerült, hogy feleségül vegye IV. Bereniké egyiptomi királynőt.

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 56 av. J.-C. című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.