I. e. 423

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 6. századi. e. 5. századi. e. 4. század

Évtizedek: i. e. 470-es éveki. e. 460-as éveki. e. 450-es éveki. e. 440-es éveki. e. 430-as éveki. e. 420-as éveki. e. 410-es éveki. e. 400-as éveki. e. 390-es éveki. e. 380-as éveki. e. 370-es évek

Évek: i. e. 428i. e. 427i. e. 426i. e. 425i. e. 424i. e. 423i. e. 422i. e. 421i. e. 420i. e. 419i. e. 418

Események[szerkesztés]

Perzsia[szerkesztés]

Szogdiánosz perzsa királyt meggyilkoltatja féltesvére, Okhosz, Hürkánia szatrapája, aki II. Dareiosz néven lép a birodalom trónjára. Röviddel később egy másik féltestvér, Arszitész fellázad ellene és kétszer is győzelmet arat a király hadvezére, Artaszürasz felett. Utóbbi lefizeti a lázadók görög zsoldosait, Arszitészt pedig elfogják és halálra ítélik.

Görögország[szerkesztés]

A peloponnészoszi háborúban az athéni Lakhesz ráveszi a népgyűlést, hogy kössenek fegyverszünetet Spártával. Braszidasz spártai hadvezér nem törődik a szerződéssel (amely egy éven belül értelmetlenné válik) és elfoglalja Szkióne és Mende városokat. Az athéni Nikiasz később visszafoglalja Mendét.

Itália[szerkesztés]

Rómában consulok Caius Sempronius Atratinus és Quintus Fabius Vibulanus Ambustus.

Kultúra[szerkesztés]

Először adják elő Arisztophanésztől A felhők-et, Szophoklésztől a Trakhini hölgyek-et, Kratinosztól pedig A borosflaská-t.

Halálozások[szerkesztés]

  • Szogdiánosz perzsa király
  • Arszitész, I. Artaxerxész perzsa király fia
  • Menosztanész, Szogdiánosz unokatestvére és főminisztere
  • Kratinosz, görög drámaíró

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 423 v. Chr. című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.