I. e. 387

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 5. századi. e. 4. századi. e. 3. század

Évtizedek: i. e. 430-as éveki. e. 420-as éveki. e. 410-es éveki. e. 400-as éveki. e. 390-es éveki. e. 380-as éveki. e. 370-es éveki. e. 360-as éveki. e. 350-es éveki. e. 340-es éveki. e. 330-as évek

Évek: i. e. 392i. e. 391i. e. 390i. e. 389i. e. 388i. e. 387i. e. 386i. e. 385i. e. 384i. e. 383i. e. 382

Események[szerkesztés]

Görögország[szerkesztés]

  • A korinthoszi háborúban Antalkidasz, a spártai flotta parancsnoka együttműködik a perzsákkal Athén (amely perzsaellenes szövetségre lépett Ciprussal és Egyiptommal) ellenében. A hellészpontoszi Abüdosznál kikerüli az athéni blokádot, legyőz egy kisebb athéni hajórajt és csatlakozik szürakuszai szövetségeseihez. A perzsáktól utánpótlást szerezve blokád alá veszi a Hellészpontoszon átmenő, Athén gabonaellátásában kulcsfontosságú kereskedelmet.
  • Athén - emlékezve a másfél évtizede lezárt peloponnészoszi háborúra, amit a lezárt Hellészpontosz és a perzsák ellenségessége miatt katasztrofális vereséggel zárt - hajlandó békét kötni. A II. Artaxerxész perzsa király közvetítésével létrehozott "király békéje" lezárja a korinthoszi háborút. Kis-Ázsia és Ciprus perzsa fennhatóság alatt marad (Lemnosz, Imbrosz és Szkürosz kivételével, amelyek Athén felügyelete alatt maradnak), a többi görög városállam autonómiát kap. A békeszerződés révén a perzsák kulcsfigurákká válnak a görög politikában.
  • A thébai szövetséget Spárta követelésére felszámolják és megszüntetik Korinthosz és Argosz közös irányítását is. Korinthosz visszakerül a Spárta által dominált peloponnészoszi szövetségbe.

Itália[szerkesztés]

  • I. Dionüsziosz, a szicíliai Szürakuszai zsarnoka a lukánok segítségével feldúlja a dél-itáliai Thurioi, Kroton és Lokri városok vidékét. Elfoglalja Rhégiont, amivel a térség legerősebb hatalmává válik.
  • A rómaiak elkezdik városuk újjáépítését a gall pusztítás után. Marcus Furius Camillus megalapítja a Capitoliumi játékokat (Ludi Capitolini) megemlékezve arról, hogy a gallok nem tudták elfoglalni a Capitoliumot.
  • Rómában consuli jogkörű katonai tribunusok: Lucius Papirius Cursor, Lucius Aemilius Mamercinus, Lucius Valerius Potitus Poplicola, Gnaeus Sergius Fidenas Coxo, Licius Menenius Lanatus és Aulus Manlius Capitolinus.

Kultúra[szerkesztés]

  • Dionüsziosz kiűzi Platónt Szürakuszaiból; a filozófus visszatér Athénba és megalapítja Akadémiáját.

Halálozások[szerkesztés]

  • Vej Ven-hu, a kínai Vej állam uralkodója

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 387 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.