I. e. 196

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 3. századi. e. 2. századi. e. 1. század

Évtizedek: i. e. 240-es éveki. e. 230-as éveki. e. 220-as éveki. e. 210-es éveki. e. 200-as éveki. e. 190-es éveki. e. 180-as éveki. e. 170-es éveki. e. 160-as éveki. e. 150-es éveki. e. 140-es évek

Évek: i. e. 201i. e. 200i. e. 199i. e. 198i. e. 197i. e. 196i. e. 195i. e. 194i. e. 193i. e. 192i. e. 191

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Lucius Furius Purpureót és Marcus Claudius Marcellust választják consulnak.
  • Marcellus a völgyében élő lázadó gallok ellen vonul. Útközben a boiusok rajtaütnek és érzékeny veszteségeket okoznak neki. Ennek ellenére megütközik az insuberekkel és legyőzi őket. Ezután csatlakozik hozzá Purpureo consul és döntő vereséget mérnek a boiusokra.
  • Hispania ulteriorban fellázadnak a hispánok és szétverik C. Sempronius Tuditanus proconsul seregét. Maga Tuditanus is hamarosan belehal sebeibe.

Hellenisztikus birodalmak[szerkesztés]

  • Titus Quinctius Flamininus római proconsul, a makedón háború hőse az iszthmoszi játékokon bejelenti, hogy valamennyi görög város szabadságot kap és saját törvényei szerint élhet.
  • Flamininus Spárta urát, Nabiszt zsarnoksággal vádolja. Felszólítja Argosz feladására, majd amikor ezt Nabisz megtagadja, ostrom alá veszi Gütheiont, Spárta fő kikötőjét.
  • III. Antiokhosz szeleukida király sorra foglalja el a kis-ázsiai városokat, majd - elődje, Szeleukosz birodalmára hivatkozva - átkel a Hellészpontoszon, hogy megszállja a Kherszonészosz-félszigetet. A rómaiak figyelmeztetik a görög városok szabadságának tiszteletben tartására, de Antiokhosz jogtalannak mondja a rómaiak beleavatkozását Görögország és Kis-Ázsia ügyeibe.
  • Egyiptomban V. Ptolemaiosz felállíttatja a rosette-i sztélét, amin két nyelven, három írásmóddal tüntetik fel a koronázása után létrehozandó kultuszáról szóló rendeletet. A sztélé a 19. században kulcsfontosságúnak bizonyul az egyiptomi írás megfejtésében.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 196 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.