Ugrás a tartalomhoz

I. e. 19

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 2. századi. e. 1. század1. század

Évtizedek: i. e. 60-as éveki. e. 50-es éveki. e. 40-es éveki. e. 30-as éveki. e. 20-as éveki. e. 10-es éveki. e. 1-es évek1-es évek10-es évek20-as évek30-as évek

Évek: i. e. 24i. e. 23i. e. 22i. e. 21i. e. 20i. e. 19i. e. 18i. e. 17i. e. 16i. e. 15i. e. 14

Események[szerkesztés]

Római Birodalom[szerkesztés]

  • Caius Sentius Saturninust választják egyedüli consulnak. Augustus császár valószínűleg magának tartotta fenn a másik helyet, de nyár végén Quintus Lucretius Vespillo tölti be a tisztséget. Saturninus ezután lemond, helyettese Marcus Vinicius.
  • Októberben Augustus visszatér keleti körútjáról. A szenátus általános consuli jogkört szavaz meg a számára, mindig hordhatja a consuli jelvényeket és a szenátusban a consulok között ülhet.
  • Marcus Vipsanius Agrippa befejezi az egy évtizede húzódó cantabriai háborút. A cantabrusok és asturok közül sokan inkább öngyilkosok lesznek, minthogy megadják magukat.
  • Lucius Cornelius Balbus diadalmenetet tarthat a lybiai garamantokon aratott győzelméért. Balbus a garamantok fővárosának elfoglalása után átkelt a Szaharán és felfedezte a Niger folyót. Ő volt az első római, aki elérte a szubszaharai Afrikát.
  • Augustus unokahúga, Antonia (Marcus Antonius lánya) feleségül megy Nero Claudius Drusushoz.
  • Elkészül az Agrippa által építtetett Aqua Virgo vízvezeték.

Korea[szerkesztés]

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 19 av. J.-C. című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.