I. Sándor moldvai fejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Sándor
(Alexandru cel Bun)
Sándor feleségével, Annával (Szucsávai kolostor freskója, XVI. század)
Sándor feleségével, Annával
(Szucsávai kolostor freskója, XVI. század)

Moldva fejedelme
Uralkodási ideje
1400. április 23. 1432. január 1.
ElődjeIuga
UtódjaI. Illés
Életrajzi adatok
UralkodóházMușat-család
Születettkb. 1375
Elhunyt1432. január 1.
Szucsáva
NyughelyeBistriţa kolostor
ÉdesapjaI. Roman
Édesanyjanem ismert a neve
Házastársa
  • Rymgajla
  • Ana Neacșa
Gyermekei
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Sándor
(Alexandru cel Bun)
témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

I. Sándor, más néven I. (Mușat) Sándor (románul Alexandru cel Bun vagyis Jó Sándor), (1375 k. – 1432. január 1.[1]/3.), I. Roman fia, Moldva fejedelme volt 14001432 között.

Uralkodása[szerkesztés]

Szövetségre lépett Havasalfölddel és Lengyelországgal a Magyar Királyság ellen, annak ellenére, hogy Zsigmond magyar király segítette a trónra lépésben. 1402-ben hűbéri esküt tett II. Ulászló lengyel királynak, majd ezt megújította 1404-ben, 1407-ben, 1411-ben és 1415-ben.

1418-ban 3000 örmény családot fogadott be Ázsiából, akik később Erdélybe telepedtek át.[2] A cigányok is ekkor vándoroltak be tömegesebben Moldvába.[2]

Eközben két csatában vett részt a Német Lovagrend ellen: 1410-ben Grünwaldnál és Malborknál, 1422-ben pedig egy újabb Német Lovagrend elleni hadjáratban. 1420-ban pedig a törökökkel ütközött meg Dnyeszterfehérvárnál. Többször beavatkozott a havasalföldi hatalmi harcokba is.

Belső tevékenysége[szerkesztés]

Sándor létrehozta a „vajda tanácsát” és a hivatali kancellária intézményét, kiterjesztve ezáltal az állami bürokrácia rendszerét. Új adótörvényeket vezetett be, kiváltságokat osztott az ilyvói és krakkói kereskedőknek, megszervezte a fő kereskedelmi útvonalak védelmét, és kibővítette Dnyeszterfehérvár (ma Bilhorod-Dnyisztrovszkij) és Kilia kikötőket. Iskolákat, kolostorokat alapított.[2]

Szerepe volt a moldvai ortodox egyház és a konstantinápolyi pátriárka közötti konfliktus elsimításában. Ő építtette a moldovițai és neamți kolostorokat, illetve a Radóci és Románvásári püspökségeket.[2]

Családja[szerkesztés]

Négy törvényes feleségétől és három szeretőjétől huszonnégy fia és tizenhét lánya született.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alexandru cel Bun című román Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Datarulers.ru. Молдова. (orosz nyelven). Genealogy.eu. (Hozzáférés: 2011. október 5.)[halott link]
  2. a b c d Bokor József (szerk.). Moldva, A Pallas nagy lexikona. Budapest: Arcanum FolioNET Kft. (1998). ISBN 963-85923-2-X. Hozzáférés ideje: 2007. január 11. 
  3. a b c d e f g h i j k l m n Mushati family (angol nyelven). Genealogy.eu. (Hozzáférés: 2011. január 10.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Iuga
Moldva fejedelme
14001432
Moldva címere
Következő uralkodó:
I. Illés