I. Heti (kormányzó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Heti (ẖtỉỉ) ókori egyiptomi nomoszkormányzó volt; a felső-egyiptomi 13. nomosz (Felső Szikomor nomosz) kormányzója a X. dinasztia idején (i. e. 21. század, első átmeneti kor). Más helyi kormányzókhoz hasonlóan ő is a helyi istenség, Upuaut papja volt. Valószínű, hogy ő volt a hérakleopoliszi korra datálható, egymással rokonságban álló három nomoszkormányzó közül az első; fia, Tefibi, majd unokája, II. Heti követte a kormányzói székben.[1]

Élete[szerkesztés]

Aszjúti kormányzók hosszú sorából származott, családja régóta hűséges volt a hérakleopoliszi székhelyű X. dinasztiához. Heti a király fiaival nőtt fel, mielőtt az uralkodó kinevezte volna a nomosz élére. A király a gyászolókhoz is csatlakozott Heti nagyapja halálakor.[2]

Heti békés időszakban kormányozta nomoszát. Ismert, hogy több új öntözőcsatorna építését is elrendelte, és kötelezővé tette a már meglévők karbantartását, ezzel bővítette a művelhető föld területét. Mikor egy különösen szegényes áradás miatt éhínség következett be, Heti gabonával látta el nomosza népét, bár a szomszédos, szintén érintett nomoszok lakói elől lezárta nomosza határait, és megtagadta tőlük a segítséget. Bár nyugodt időszakban volt hatalmon, harcosként dicsőítette magát és elrendelte egy helyi védelmi milícia szervezését.[3]

Halála után az aszjúti V. sírba temették,[1] pozícióját fia, Tefibi örökölte, aki valószínűleg Uahkaré Heti és Merikaré uralkodása alatt élt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Donald B. Spanel, in Donald B. Redford (ed), The Oxford Encyclopedia of Ancient Egypt vol. 1, Oxford University Press, 2001, pp. 154-6.
  2. William C. Hayes, in The Cambridge Ancient History, vol 1, part 2, 1971 (2008), Cambridge University Press, ISBN 0-521-077915, p. 469.
  3. Hayes, op. cit., p. 468-469.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Khety I (nomarch) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]

  • Donald B. Spanel, "The Herakleopolitan Tombs of Kheti I, Jt(.j)jb(.j), and Kheti II at Asyut", Orientalia, 58, 1989, pp. 301–14.