I. Csan kambodzsai király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
I. Csan kambodzsai király
Született 1486
Elhunyt 1566 (79-80 évesen)
Édesapja Thommo Reachea Ier
Gyermekei Barom Reachea I

I. Csan vagy Ang Csan (14861566) kambodzsai király 1516-tól, az Angkort követő korszak legjelesebb uralkodóinak egyike; sikerrel védte meg országát régi ellenségével, Sziámmal (Thaifölddel) szemben.

Élete[szerkesztés]

Nagybátyját, Dharmaradzsadhiradzsa (Thommoreacsea) királyt követte a trónon. Egy trónkövetelő kezdeményezte lázadás elfojtását követően, 1516-ban, a Tonlé Saptól délre levő Purszat (Pouthiszat) városban koronázták meg. Purszat 1528-ig volt főváros, addigra Csan átszervezte a kambodzsai hadsereget, és a thaikat függőségbe kényszerítette. Miután sikerült meghódítania Loveket (ma a kambodzsai főváros, Phnom Phen és Tonlé Sap között), székhelyét oda tette át. Új fővárosa veszélyben forgott mindaddig, amíg a Myanmarból (Burmából) érkező fenyegetés el nem terelte a thaik figyelmét Kambodzsáról. Csan ezt az alkalmat hadseregének rendbehozatalára használta fel, s így 1540-re sikerült Kambodzsa helyzetét megszilárdítania.

Lehetséges, hogy Csan a XV. században elhagyott khmer fővárosnak, Angkornak a feltámasztásában is szerepet játszott, ez azonban inkább fia, I. Barom Reacsea uralkodásával (1566-1576) kapcsolódik össze.

1553-ban Csan új palotát építtetett Lovekben, és megint megkoronáztatta magát.

Vezetése alatt a kambodzsai haderő 1559 és 1564 között támadta a thai fővárost; 1564-től a király haláláig béke volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

  • Terebess Ázsiai Lexikon [1]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Dharmaradzsadhiradzsa
Kambodzsa királya
15161566
Royal arms of Cambodia.svg
Következő uralkodó:
I. Barom Reacsea