Hórnineith

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hórnineith
Ni Neith
előd
egyiptomi fáraó
utód
0. dinasztia

Uralkodásai. e. 31. század
Nomen
N35
R24
Hórnineith neve

Hórnineith az ókori Egyiptom korai korszakának egyik uralkodója. Kronológiai kapcsolatai ismeretlenek, más lehetőség híján a 0. dinasztia időszakába sorolja az egyiptológia.

Az uralkodó – aki esetleg nő is lehetett Neith alapján – neve eddig csak két kerámiavázáról ismert, amelyek a heluáni 257-es sírból származnak. A név olvasása problémás. Edwin van den Brink és Christiane Koehler a nj és a nj.t hieroglifákat látják a névben. Azonban az egyenes vonal nemcsak az n-betű értelmű hullámvonal lehet, ahogyan Hórni esetében ugyanez a jel szintén gondot okoz. A keresztbe húzott vonalak pedig csak hasonlóak a Neith istennő nevét jelképező nj.t hieroglifához, de nem azonosak azzal. A kapcsolatot esetleg a keresztbe tett nyílvesszők jelenthetik, mert ezeket hasonlóképpen ábrázolták, de nincsen se hegyük, se tolluk. Ráadásul a madár rajza is inkább fecske (wr), mint sólyom (ḥr).

Titulatúra[szerkesztés]

A fáraók titulatúrájának magyarázatát és történetét lásd az Ötelemű titulatúra szócikkben.
Hórusz-név
G5
N35
R24
ḥr(.w)-n.j-nj.t

Források[szerkesztés]

  • Edwin van den Brink, Christiane Köhler: Helwan In: Göttinger Miszellen: Beiträge zur ägyptologischen Diskussion Nr.187. Ägyptologisches Seminar der Universität Göttingen, Göttingen 2002, ISSN 0344-385X, S.57, Abb.2.
Előző uralkodó:
?
Egyiptom uralkodója
i. e. 31. század
0. dinasztia
A fáraók kettős koronája
Következő uralkodó:
?
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap