Híd Terabithia földjére (film, 2007)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Híd Terabithia földjére
(Bridge to Terabithia)
2007-es amerikai nagyjátékfilm
RendezőCsupó Gábor
ProducerDavid L. Paterson
Lauren Levine
Hal Lieberman
AlapműHíd Terabithia földjére
Műfajdráma
ForgatókönyvíróKatherine Paterson (könyv)
David L. Paterson
Jeff Stockwell
Főszerepben
ZeneAaron Zigman
OperatőrMichael Chapman
VágóJohn Gilbert
Gyártás
GyártóWalden Media
OrszágUSA, Új-Zéland
Nyelvangol
Forgatási helyszínÚj-Zéland
Játékidő96 perc
Költségvetés20-25 millió amerikai dollár[1]
Forgalmazás
ForgalmazóWalt Disney Pictures (USA)
Bemutató2007. február 16.
Korhatár12 II. kategória (F/4697/J)
Bevétel137,6 millió amerikai dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Híd Terabithia földjére 2007-ben megjelent amerikai filmdráma, melyet Csupó Gábor rendezett. A forgatókönyvet Katherine Paterson 1977-ben megjelent azonos című, Newbery-díjas regényéből Katherine Paterson és David L. Paterson írta, a producer David L. Paterson volt. A főbb szerepekben Josh Hutcherson és AnnaSophia Robb látható.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Jess egy nagyon szegény munkásosztálybeli családban nevelkedő tízéves kisfiú. Apja, Jack keményen dolgozik, hogy eltarthassa népes családját, feleségét és öt gyermeküket. Anyja háztartásbeli, egész nap a ház körüli munkákat végzi. Mindketten megkeseredett, életunt emberek, akiknek csak a kemény munka és a nélkülözés jutott. Jess rengeteget segít otthon, így nem sok szabadideje marad szórakozásra. Testvérei ilyen-olyan ürügyekkel rendszeresen kihúzzák magukat a munka alól, így minden rá és szüleire hárul. Ennek ellenére anyja egész nap őt szapulja, hiszen nincs kéznél más, akin levezetheti a felgyülemlett feszültséget. Jess nagyon szeret rajzolni, kevéske szabadidejét mindig ennek szenteli és igen tehetséges. Szüleitől soha semmilyen támogatást nem kap, túlságosan földhözragadtak ahhoz, hogy értékelni tudják kibontakozó művészetét. Gyakran rángatják ki alkotó tevékenységéből, hogy valami hasznos munkát adjanak neki.

Egy nap a szomszédságukba költözik a jómódú Burke család tízéves kislányukkal, Leslie-vel. Jess szülei természetesen nem nézik jó szemmel az újonnan érkezetteket, Leslie szülei ugyanis jómódú írók, egész nap otthon dolgoznak. A két magányos, kirekesztett gyermek összebarátkozik és olyan csodálatos kapcsolat alakul ki köztük, amiről korábban egyikük sem álmodhatott. Leslie rendkívüli képzelőerővel megáldott kislány, aki minden szabad percében varázslatos történeteket sző. Feltárja Jess előtt a fantázia világát és ketten együtt létrehozzák Terabithia titokzatos birodalmát, amely a közeli erdőben csordogáló patak fölötti kötélen átlendülve érhető el. Eme varázslatos helyen ők az uralkodók, nekik kell szembeszállniuk a birodalmukat veszélyeztető Sötét Úrral és seregeivel. Ide menekülnek az élet gondjai elől, ahol szabadok lehetnek, álmaik valóra válhatnak, ahol ünnepelt hősök és mindenki tiszteli őket. A fantázia világában vívott csaták révén szellemileg és lelkileg erősebbé válnak, ami a való életben is nagy hasznukra lesz. Ott ugyanis az iskola bajkeverői ellen kell felvenniük a küzdelmet, akiknek ők és a hozzájuk hasonló álmodozók állandó céltáblái.

Telnek-múlnak a hónapok és a két gyermek barátsága elmélyül. Minden idejüket együtt töltik, hiszen nincs is más, akivel szívesebben lennének. Egy napon Leslie, amikor át akar lendülni a kötélen, az leszakad alatta és a lány meghal. Jess először ezt nem hiszi el, átfut a szomszédhoz ahol látja, hogy rendőrautók várakoznak a ház előtt. A részvétnyilvánításon több alkalommal is látni véli elhunyt barátját, zavartan és feszülten viselkedik a későbbiekben is, mikor folytatja mindennapi életét. Mint később kiderül, magát hibáztatja Leslie haláláért, amiért aznap nem hívta meg magukkal a múzeumba.

Jess látja Leslie apját a költöztetőautóval, és utána rohanva megkérdezi, használhatja-e a kertjükben maradt léceket. Szerszámaival és kézügyességével valóban létrehozza a hidat Terabithia földjére, ahol királlyá válik, a kishúga pedig hercegnővé.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Josh Hutcherson Jess Aarons Jr. Baráth István
AnnaSophia Robb Leslie Burke Csifó Dorina
Bailee Madison May Belle Aarons Kiss Bernadett
Robert Patrick Jack Aarons Jakab Csaba
Kate Butler Mary Aarons Vándor Éva
Zooey Deschanel Ms. Edmunds Ruttkay Laura
Latham Gaines Bill Burke Király Attila
Judy McIntosh Judy Burke

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Bridge to Terabithia (2007) - Financial Information (angol nyelven). The Numbers. (Hozzáférés: 2021. március 7.)
  2. Híd Terabithia földjére - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. március 7.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]