Kacúros véreslapu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Hypochaeris radicata szócikkből átirányítva)
Kacúros véreslapu
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Asterids
Csoport: Euasterids II
Rend: Fészkesvirágzatúak (Asterales)
Család: Őszirózsafélék (Asteraceae)
Alcsalád: Katángformák (Cichorioideae)
Nemzetség-
csoport
:
Katángrokonúak
Nemzetség: Hypochaeris
Faj: H. radicata
Tudományos név
Hypochaeris radicata
L.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kacúros véreslapu témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kacúros véreslapu témájú médiaállományokat és Kacúros véreslapu témájú kategóriát.

A kacúros véreslapu (Hypochaeris radicata) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjának véreslapu (Hypochaeris) nemzetségébe tartozó növényfaj. A távoli északi területeken kívül egész Európában elterjedt, de behurcolták Amerikába, Japánba, Ausztráliába és Új-Zélandra is. A mésztelen hegyi réteket, homoki gyepeket száraz tölgyeseket kedveli; 1400 méteres tengerszint feletti magasságig fordul elő.

Jellemzés[szerkesztés]

20–60 cm magas, évelő növény. Kékeszöld szára csak ritkán ágazik el, legfeljebb pikkelylevelek találhatók rajta. Tőlevélrózsáján az akár 20 cm-esre megnövő levelek hosszúkásak, karéjosak, kacúrosak (fogazott hasábúak), ritka serteszőrösek. Június-szeptember között virágzik. A 2–3 cm átmérőjű fészkekben csak nyelves virágok találhatóak. A kis fészekpikkelyek fekete hegyűek, a párta csillogó sárga, csúcsa fogaskás. A nyelves virágok fonákja zöldessárga. Termése egyszerű, szőrös kaszattermés, a bóbita szőrei két sorban állnak, a belsők hosszabbak, pelyhesek, míg a külsők egyszerűek, rövidek. A növény minden része tejnedvet tartalmaz. A fiatal levelek salátaként fogyaszthatók, a gyermekláncfű levelétől eltérően ritkán keserűek.

Hasonló fajok[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Catsear című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Neil Fletcher: Vadvirágok: Északnyugat- és Közép-Európa vadvirágainak képes határozókönyve. Budapest: Grafo Könyvkiadó; (hely nélkül): Panemex Kiadó. 2005. ISBN 963 9491 349  
  • Bertram Münker: Közép-Európa vadvirágai. Budapest: Magyar Könyvklub. 1998. = Természetkalauz, ISBN 963 548 672 3  

Irodalom[szerkesztés]