Hypervisor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A hypervisor – vagy magyarul hiperfelügyelő[1] – olyan szoftver vagy hardver, ami virtuális számítógépek futtatását végzi. A hypervisort működtető számítógép a hoszt (kiszolgáló, virtualizációs szerver). A virtuális számítógépek a vendégek (angolul guest), ezek számára a hypervizor egy virtuális környezetet biztosít, amelyen a vendég operációs rendszer fut. Több ilyen virtuális számítógép osztozkodhat a hoszt gép erőforrásain.

Történet[szerkesztés]

A hypervisor kifejezést először 1965-ben használták az IBM 360/65 gépeken. Lehetővé tette, hogy az IBM 360/65 gép megossza memóriáját, félig IBM 360-ként, félig pedig emulált IBM 7080-ként viselkedve. A hypervisor-ként említett szoftver váltott a két üzemmód között időosztásos alapon. A hypervisor kifejezést a felügyelő szoftver (supervisor) fejlesztéseként értelmezték.[2]

Osztályozás[szerkesztés]

Robert P. Goldberg kétféle hypervisort vázolt fel:[3]

  • 1-es típus (natív, hardveres): a hypervisor közvetlenül a hoszt gép hardverén fut, irányítja a hoszt hardvert és a vendég operációs rendszereket. Ide tartoznak a klasszikus hypervisorok: a SIMMON és a CP/CMS. A modern implementációk az Oracle Vm Server for Sparc, a XenServer, a VmWare ESX és a Microsoft Hyper-V.
  • 2-es típus (hosztolt): hagyományos operációs rendszer környezetben fut. A hypervisor a második réteg az operációs rendszer felett, és ezen fut harmadik rétegként a vendég operációs rendszer. Erre példa a KVM, a VmWare Workstation és a VirtualBox.

Mainframe eredet[szerkesztés]

Unix és Linux szerverek[szerkesztés]

Asztali gépes felhasználás[szerkesztés]

Biztonsági megfontolások[szerkesztés]

Amennyiben vírus vagy rootkit kerül a hypervisor rétegébe, ezeket nehezebb detektálni, hozzáférést kap minden információhoz, amivel a vendég operációs rendszer rendelkezik, anélkül, hogy az azon futó vírusirtó megtalálná. Ebben az esetben ugyanis a vírus az operációs rendszer alatt fut.

Nagyon kevés konkrét példa ismert hypervisorok sebezhetőségéről. Egy ilyen az a hiba, amelyet Microsoft Xbox hypervisora tartalmazott és amely lehetővé tette a hardver feletti ellenőrzés átvételét.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. több szerző: XEN a gyakorlatban (magyar nyelven). Kiskapu. (Hozzáférés: 2013) – Könyvismertető a Xen ingyenes, nyílt forrású virtualizációs szoftverről.
  2. Documentation for IBM RPQ E880801
  3. Goldberg, Robert P. (1973. February). „Architectural Principles for Virtual Computer Systems” (PDF), 22–26. o, Kiadó: Harvard University. [2011. június 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 12.)  
  4. [1]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a hypervisor című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.