Víziőz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Hydropotes inermis szócikkből átirányítva)
Víziőz
Szemből
Szemből
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
Rendszertani besorolás
Ország: állatok (Animalia)
Törzs: gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: emlősök (Mammalia)
Alosztály: elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: méhlepényesek (Placentalia)
Főrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: patások (Ungulata)
Rend: párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Ruminantiamorpha
Alrend: kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Főcsalád: Cervoidea
Család: szarvasfélék (Cervidae)
Alcsalád: őzformák (Capreolinae)
Nemzetség-
csoport
:
Capreolini
Nemzetség: Hydropotes
Swinhoe, 1870
Faj: H. inermis
Tudományos név
Hydropotes inermis
(Swinhoe, 1870)
Szinonimák
  • Hydropotes affinis – Brooke, 1872
  • Hydropotes argyropus – Heude, 1884
  • Hydropotes kreyenbergi – Hilzheimer, 1905
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Víziőz témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Víziőz témájú médiaállományokat és Víziőz témájú kategóriát.

A víziőz vagy kínai víziőz (Hydropotes inermis) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a szarvasfélék (Cervidae) családjába és az őzformák (Capreolinae) alcsaládjába tartozó faj.[1]

Rendszertani besorolása[szerkesztés]

Mivel megjelenésben igen különbözik a többi szarvasfélétől, a víziőznek megalkották a saját nemét, a Hydropotes nevűt; sőt korábban eme emlőscsaládon belül egymaga alkotta az úgynevezett víziőzformák (Hydropotinae – Trouessart, 1898) alcsaládját is. Azonban az újabb DNS-vizsgálatok, melyek a mitokondriális citokróm-b nevű gént voltak hivatottak feltérképezni, azt mutatták, hogy a víziőz – bár nincs agancsa, és „kardfogai” vannak – nem is áll olyan távol az őzek (Capreolus) nemétől, és nyugodtan besorolható az őzformák alcsaládjába.[2]

Előfordulása[szerkesztés]

A víziőz Kína és Korea mocsaras, nádas területein és nyílt legelőin honos. Egyes populációi hegyvidéken is előfordulnak. Dél-Angliában és Franciaország egyes területein is meghonosították.

Alfajai[szerkesztés]

  • Kínai víziőz (Hydropotes inermis inermis) Swinhoe, 1870
  • Koreai víziőz (Hydropotes inermis argyropus) Heude, 1884 – mára Dél-Korea területéről nagy valószínűséggel kipusztult; Észak-Koreában még lehetnek élő állományai, de mivel az ország teljesen elszigeteli magát a külvilágtól, így semmit sem lehet tudni az alfajról.

Megjelenése[szerkesztés]

Az állat hossza 75-100 centiméter, marmagassága 45-55 centiméter. Kis termetű: a hím tömege 11-14 kilogramm, a nőstényé 8-12 kilogramm. A szőrzete vörösesbarna, ami télen szürkésbarnává válik, és sűrűbb lesz. A háta ívelt; a feje hosszú és keskeny, agancs nélkül. A szemei és a fülei nagyok. Csak a hímeknek vannak agyaraik: megnyúlt felső szemfogak, amik az alsó állkapocs alá nyúlnak. Ezekkel küzdenek egymással. Az állatok a homlokukat fatörzsekhez dörzsölik, hogy szagmirigyekben lévő illatanyagot helyezzenek el azokon. Az illatokban lévő információ a fajon belüli kommunikációt szolgálja. Az őzgidák hátán a szarvasfélék borjaira jellegzetes fehér pettyek találhatók.

Életmódja[szerkesztés]

A víziőz nappal aktív; magányosan vagy párban él. A tápláléka főként fűfélékből, emellett levelekből és lágy szárú növényekből áll. Fogságban 11 évig él, a szabad természetben kevesebbet.

Szaporodása[szerkesztés]

A hím a második életévében éri el az ivarérettséget, a nőstény már az elsőben. A párzási időszak ősz és tél eleje között van. A vemhesség 176 napig tart, a végén 1-2, néha 3-4 gida születik. Eltérően a többi szarvasfélétől, a víziőz nőstényének nem kettő, hanem négy csecsbimbója van.

Egyéb[szerkesztés]

Állatkertekben viszonylag ritkán tartott faj. Mivel elég félénk, nem túl attraktív látvány a látogatóknak. Magyarországon ma sehol sem tartják a fajt, a 2000-es években a Szegedi Vadasparkban volt látható.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Harris, R.B. & Duckworth, J.W. (2008). Hydropotes inermis. In: IUCN 2008. IUCN Red List of Threatened Species. Downloaded on 8 April 2009. Database entry includes a brief justification of why this species is of vulnerable.
  2. doi:10.1098/rspb.1998.0362

Források[szerkesztés]

  • Csodálatos állatvilág, (Wildlife Fact-File). Budapest: Mester Kiadó (2000). ISBN 963-86092-0-6 

További információk[szerkesztés]