Ugrás a tartalomhoz

Huszti Vilmos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Huszti Vilmos
Dr. Huszti Vilmos
Dr. Huszti Vilmos
Életrajzi adatok
Született1915. április 6.
Miskolc,
Elhunyt2000. március 4. (84 évesen)
Miskolc
Ismeretes mintegyetemi oktató
Nemzetiségmagyar magyar
Állampolgárságmagyar

Huszti Vilmos (Diósgyőr, 1915. április 6.Miskolc, 2000. március 4.) klasszika-filológus, tanár, nyelvtanár.[1]

Életpályája

[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait Miskolcon és Egerben végezte. 1934-től 1937-ig az egri római katolikus Érseki Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet, majd 1937-től 1939-ig a bécsi egyetem hittudományi karának hallgatója. 1939-ben szerzett teológiai doktori címet Bécsben. Újabb doktorátusát 1945-ben a Pázmány Péter Tudományegyetem Hittudományi Karán szerezte. Latin-német tanulmányokat is folytatott, 1947-ben az egyetem bölcsészkarán latin – német szakos középiskolai tanári oklevelet szerzett, majd 1950-ben szintén a Pázmány Péter Tudományegyetemen görög szakot végzett. Tanári pályáját Vácon kezdi, 1948-tól 1952-ig Vácott általános iskolai tanár. 1952-ben Miskolcra költözik és a Földes Ferenc Gimnáziumban, majd a Herman Ottó Gimnáziumban tanított. Orosz nyelvi tanulmányai eredményeként, 1959-ben orosz szakos középiskolai tanári oklevelet szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Tanított a Kossuth Gimnázium és Óvónőképző Szakközépiskolában is német, latin és orosz nyelveket. 1976-ban nyugalomba vonult ugyan, de továbbra is folytatta tanári tevékenységét, a miskolci középiskolákban és nyelvtanfolyamokon.

Tudományos munkássága nyugdíjba vonulása után bontakozott ki erőteljesebben. Az 1980-as évektől nemzetközi szaktekintéllyé vált. A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán 1982-től 2000-ben bekövetkezett haláláig tanította a latin és görög nyelvet. 1991-től a Római jogi és Jogelméleti Tanszék oktatója, címzetes egyetemi docens. Hatalmas tudással rendelkező, kiváló előadó volt, aki szemléletesen tanította a latin, görög nyelveket. Jelentősek a művelődéstörténet, jogtörténet, egyházjog és az ókeresztény latin irodalom valamint a római jog körében folytatott kutatásai. Életének utolsó éveiben Oláh Miklós esztergomi érsek munkáit és levelezéseit fordította magyarra. Többször nyert kutatói ösztöndíjat Trierbe és Rómába.

1990-től a Miskolci Bölcsész Egyesület Német Nyelv és Művelődéstörténeti Tanszék oktatójaként dolgozott, az egyesület 1998-ban díszdoktorrá választotta. Tagja volt az Ókortudományi Társaságnak, a Magyar Történelmi Társulatnak, a TIT Nyelvészeti Szakosztályának, a Nemzetközi Filológiai Társaságnak is.

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Huszti Vilmos tanár, klasszika-filológus. [2015. február 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 14.)

Források

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek

[szerkesztés]