Hungaropharma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hungaropharma
HPH 2017.png
Alapítva Budapest, 1993
Székhely Budapest, Magyarország
Vezetők Dr. Feller Antal (vezérigazgató), Füzesi Judit (kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettes), Sz. Kis László (gazdasági és logisztikai vezérigazgató-helyettes)
Iparág gyógyszeripar
Forma Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Árbevétel 277,2 milliárd forint (2016)
Alkalmazottak száma 640 fő (2017)

A Hungaropharma weboldala

A Hungaropharma Zrt. egy magyar tulajdonban lévő gyógyszer-nagykereskedelemi vállalat. Piaci részesedése közel 40%.[1] Háromszázötven beszállító közel 17.500 féle termékét forgalmazza. Több mint 640 munkatársat foglalkoztat.

Tevékenysége[szerkesztés]

A Hungaropharma Zrt. közvetlen és akár napi szintű kapcsolatot és információáramlást biztosít a gyógyszergyártók és a gyógyszertárak, kórházak között.

A Hungaropharma háromszázötven beszállító, közel 17.500 féle termékét forgalmazza.

A gyógyszer-kereskedelem minden szereplőjével kapcsolatban áll: csaknem valamennyi magánpatika, kórház és egészségügyi szolgáltató, más gyógyszer-nagykereskedők, az OEP és az OTH is a legfőbb partnerei közé tartoznak. Ezáltal a járó- és fekvőbeteg-ellátás átfogó ismeretével rendelkezik, így az általános magas szintű szolgáltatásai mellett az egyedi igények széles körét is teljesíteni tudja.

A Hungaropharma Zrt. országos lefedettségű logisztikai szolgáltatást biztosít központi (budapesti) és 4 vidéki kereskedőházán, valamint 6 átrakó raktárán keresztül. A Tündérfürt utcai központi raktára Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb [forrás?] gyógyszer-nagykereskedelemi raktárbázisa. A számítógép által vezérelt, hajtott görgős pályarendszerek, a legmodernebb automata komissiózó rendszerek teszik lehetővé, hogy:

 • átlagosan napi 3 000 egyedi rendelés során,
 • rugalmas, 24 órán belüli 1x, 2x, vagy akár 3x kiszállítással,
 • 150 gépkocsival napi 39 000 kilométert megtéve,
 • meghatározott kereskedelmi feltételek keretén belül vagy szükség esetén életmentő raktárából
 • közel évi 140 millió doboz terméket értékesítsen.

A Hungaropharma Zrt.-től mintegy 2300 magánpatika és kórház rendel nap mint nap, így nettó árbevétel alapján Magyarország TOP 30 vállalata közé tartozik.[2] A minőség iránti elkötelezettség a Hungaropharma Zrt. mindennapjainak természetes része. Saját anyagvizsgáló laboratóriumában évi több mint 2000 mintát elemeznek, a legkorszerűbb[1] FT-IR műszerekkel, a kromatográfiás és spektroszkópiás vizsgálatok teljes vertikumával.

Forgalmazott cikkek száma összesen mintegy 17.500 db
Gyógyszernek nem minősülő, patikában forgalmazott termékek száma közel 9.800 db
2015-ben kiszállított gyógyszerek száma napi 3.000 db
2015-ben kiszállítóink által megtett kilométerek száma megközelítőleg 7.900.000 km

Története[szerkesztés]

Hungaropharma székház a budapesti Király utcában

Előtörténete[szerkesztés]

1949-ben megalakult a Gyógyáruértékesítő Nemzeti Vállalat, amelynek a feladata a megyei gyógyszertári központok kiszolgálása, kizárólagos gyógyszer-nagykereskedelmi tevékenység volt. 1980-tól Gyógyáruértékesítő Vállalat néven a megnövekedett országos igények kielégítése érdekében korszerűsítették és bővítették a raktárkapacitását. A vállalat 1988-tól teljes körű export-import jogot kapott. 1990-től Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Vállalat néven működött tovább biztosítva az országos gyógyszerellátást és a napi kiszállítást.

A cég megalakulásától[szerkesztés]

 • 1993-ban a cég részvénytársasággá alakult.
 • A megváltozott piaci igények, és a piacvezető pozíció megőrzése érdekében országosan logisztikai központokat hoztak létre:
 • A gyógyszertár privatizációt követően, a vevői elvárások a korábbinál rugalmasabb, korszerűbb, kis mennyiségeket, gyakori rendeléseket kiszolgáló logisztikai igényként jelentkeztek. Ezen feladatok, valamint a forgalom folyamatos növekedése érdekében a korábban 30 éven keresztül Gödöllőn működtetett központi raktárbázis megszűnt.
 • 2000-től szerepét felváltotta a Budapest X. kerületében Tündérfürt utcában felépített logisztikai központ, mely 12 000 m2 területével máig az ország egyik legnagyobb és legmodernebb gyógyszer-nagykereskedelmi raktára.
 • 2002-ben a társaság privatizációjának fontos lépéseként értékesítésre került a vállalat 50 +1% törzsrészvénye
 • 2008-tól a társaság tulajdonosai:
 • A Hungaropharma Zrt. életét 2010-től kezdődően egy alapvető fordulatváltás, az előző időszakkal való szembenézés jellemzi, amely folyamán megpróbált felkészülni a jövő kihívásaira. Ezen időszak alatt felszámolta a múlt következményeit is.
 • 2011-től a piaci igényekhez való alkalmazkodás jegyében nagyszabású logisztikai átszervezést hajtott végre a cég, melynek keretén belül a Pécsi (2011) és a Békéscsabai (2012) logisztikai központ korábbi feladatait egy rugalmasabb és hatékonyabb logisztikai rendszerbe integrálta. A magasabb szolgáltatási színvonal, valamint a kiszolgálási idő további csökkentése érdekében egy központi és négy regionális logisztikai központokra épülő, valamint azok hatékonyabb működését kiegészítő átrakó bázisokból álló logisztikai struktúra kiépítése történt meg:
 • Mindezek eredményeképpen 2012-től kezdődően a Hungaropharma Zrt. forgalma, valamint piaci részesedése folyamatosan emelkedett, és 2015-re megerősítette piacvezető pozícióját a gyógyszertári csatornában is.
 • 2016. január 1-től a Hungaropharma 100%-os tulajdonába került a Bellis Egészségtár Kft.
 • 2016-tól kezdődően az „Új partnerség” jegyében folytatja munkáját, így megkezdődött a saját tulajdonú Alma gyógyszertárak értékesítése. 2017-től komplex szolgáltatási csomagot kínál beszállító- és vásárló partnerek részére. Ennek fókuszában az Alma franchise és a Gyöngy Patikák együttműködései, valamint a daxa gyógyszertári rendszer bevezetése állnak. Mindezen felül a vállalat továbbra is kiemelt hangsúlyt fektet a támogatáspolitikára, amelyen belül a fiatal gyógyszerészek támogatása és a CSR tevékenység áll a középpontban.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Hungaropharma Zrt.. www.hungaropharma.hu. [2017. május 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 17.)
 2. http://hvg.hu/gazdasag/20150722_A_legnagyobb_magyarorszagi_cegek_toplista

Források[szerkesztés]