Hungarian UNIX Portal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A Hungarian Unix Portal, röviden HUP a legnagyobb magyar nyelvű Unix, Linux, BSD és egyéb Unix-szerű operációs rendszerekkel foglalkozó weboldal, amely körülbelül 2000 óta szolgálja a magyar UNIX közösséget.

Az oldalcsoport azon túl, hogy hírekkel, strukturált fórumokkal szolgálja ki látogatóit, oktatási tevékenységet is felvállal. Az oldal kiemelten foglalkozik a szabad- és nyílt forrású szoftverekkel, a hazai nyílt forrású törekvésekkel.

A HUP története[szerkesztés]

Valamikor 1999 és 2000 közt fogant meg a gondolat Micskó Gáborban (internetes becenevén: trey), hogy egy olyan magyar nyelvű weboldalt kellene indítani, amely otthona lehetne a magyar nyelvű, UNIX, Linux, BSD és egyéb Unix-szerű operációs rendszerekkel foglalkozó HOGYANoknak (angol nevén: HOWTO). Akkortájt ilyen weboldal meglehetősen kevés létezett, ráadásul mindegyik elavult és rendszeres karbantartás nélküli volt. Az elindított weboldal hamarosan fejlődésnek indult, mígnem 2001 augusztusa körül már akkorára nőtt, hogy a hagyományos statikus HTML oldalszerkezettel lehetetlen volt tovább üzemeltetni. Ekkor trey úgy határozott, hogy PHP-alapú portálrendszer (először PHP-Nuke, majd Drupal tartalomkezelő rendszer) alá költözteti a weboldalt. A weboldal a rendszeres, napi karbantartásnak köszönhetően egyre több olvasót vonzott, s látogatottsága annyira megnőtt, hogy sávszélességi problémák miatt lehetetlen volt már az akkori helyén, egy győri irodában az üzemeltetése.

Ekkortájt bukkant rá az oldalra Pásztor György (internetes becenevén: gyu) és Nagy Attila (internetes becenevén: bra), akik felajánlották, hogy segítenek a projektet elhelyezni Budapesten, a nyílt forráskódú és szabad operációs rendszerek népszerűsítésével és terjesztésével foglalkozó non-profit FSN Alapítványnál.

A HUP szervereit kezdetben "bontott" alapanyagok szolgálták, melyek a már fent említett irodában kerültek elhelyezésre. Az oldal fejlődéséhez több adománygyűjtő kezdeményezés is indult, melyek során kb 1,5 millió forint gyűlt össze a közösség jóvoltából, mely jelenleg az alapítvány számláján pihen. Szerverek vásárlására nem került sor, mivel az Intel, HP és a SUN az utolsó pillanatban adományozott kiszolgálókat a projekt fennmaradásához.

2004 derekán elindult az FSN Tégla Projekt, melynek keretein belül a felhasználók virtuális téglákat vásárolva támogathatták az oldal szerverének fejlődését. Az összegyűlt téglák számáról folyamatosan tájékoztatták[1] a felhasználókat, egészen 2005 közepéig.[2][3]

2006 áprilisában elindult a HUP Vasgyűjtés, melynek kereteink belül az ismételten kinőtt kiszolgáló lecserélését tűzték ki célul.[4] A gyűjtést félbeszakította a HP ajánlata, mivel egy nagyobb összteljesítményű szervert ajánlottak fel a HUP számára némi reklámfelületért cserébe.[5] A kinézett szerver 2006 júniusában érkezett meg a HP jóvoltából.[6] A "Vasgyűjtésről" több hivatalos hír nem érkezett. Az addig összegyűlt kb 1,5 millió Ft sorsa ismeretlen.[7]

2008 márciusában a HUP felhagyott a non-profit üzleti modellel, ezek után a HWSW Unix/Linux mellékleteként jelent meg.[8]

2009 júliusában a SUN 2 db szervert ajánlott fel a HUP számára, a korábbi szerverek sorsáról nem volt publikus információ.[9]

2010 augusztusában a HUP-on nagy népszerűségnek örvendő "Állást kínál" fórumcsoport megszűnt bárki számára szabadon hozzáférhetőnek lenni, mivel a Profession "felvásárolta".[10]

2011 augusztus elején egy felhasználó elkészítette a HUP mobilos verzióját "zsebHUP" néven.[11]

2013 elején kiderült, hogy a HUP-on 2006 februárjában megjelent, a Szabad Szoftver Intézetet (a linux.hu weblap üzemeltetőjét) támadó cikket[12] valójában Micskó Gábor írta egyik álnevén, melyet 2010-ben sikerült azonosítani.[13] A cikk alatt viszont már a saját nevén kommentelt, ekkor viszont az SzSzI védelmében.

A projekt jelenleg is az FSN Alapítvány segítségével működik.

A HUP szolgáltatásai[szerkesztés]

Az oldal a kezdetekben kizárólag magyar nyelvű HOGYAN-ok készítésével, fordításával és publikálásával foglalkozott, de egy idő után napi rendszerességű híradással bővítette szolgáltatáslistáját. A napi hírek mellett rendszeresen jelennek meg az oldalon saját szerkesztésű cikkek, ismertetők. A regisztrált látogatók rendszerezett fórumban cserélhetnek véleményt, tapasztalatokat, illetve segíthetik a kezdő felhasználókat. A HUP fórum ad például helyet a leglátogatottabb Debian GNU/Linux témájú fórumnak. A regisztrált olvasók saját webes naplót (blog) indíthatnak az oldalon.

A HupWiki[szerkesztés]

2004. január 4-én trey elindította a HUP információs háttértárát, a HupWiki-t. A HupWiki egy wiki projekt, melynek működése hasonló a Wikipédiához. Magyar nyelven gyűjti és rendszerezi a HUP témájába vágó szócikkeket, leírásokat. A HupWiki-ben található szócikkek a GNU General Public License feltételei szerint használhatók, illetve terjeszthetők.

Források[szerkesztés]

 1. Változások a HUP életében. hup.hu, 2004. december 10. (Hozzáférés: 2011. szeptember 1.)
 2. FSN téglaprojekt állása 2004. november. hup.hu. (Hozzáférés: 2011. szeptember 1.)
 3. FSN téglaprojekt állása 2004. december. hup.hu. (Hozzáférés: 2011. szeptember 1.)
 4. HUP: A nagy vasgyűjtés. hup.hu, 2006. április 15. (Hozzáférés: 2011. szeptember 1.)
 5. HUP vasgyűjtés - helyzetjelentés. hup.hu, 2006. május 2. (Hozzáférés: 2011. szeptember 1.)
 6. Hardver pr0n. hup.hu, 2006. június 2. (Hozzáférés: 2011. szeptember 1.)
 7. FSN Tegla project, HUP Vasgyujtes - helyzetjelentes?. hup.hu. (Hozzáférés: 2011. szeptember 1.)
 8. Változások a HUP életében. hup.hu, 2008. március 31. (Hozzáférés: 2011. szeptember 1.)
 9. A Sun Microsystems Magyarország korszerű szerverekkel támogatta a HUP-ot. hup.hu, 2009. július 7. (Hozzáférés: 2011. szeptember 1.)
 10. Változások az "Állást kínál" fórumszekció működésében. hup.hu, 2010. augusztus 27. (Hozzáférés: 2011. szeptember 1.)
 11. Párbajra hívom a szabszkrájbsárkányt: mobilos HUP-felület tracker funkcióval. hup.hu, 2011. augusztus 8. (Hozzáférés: 2011. szeptember 1.)
 12. Folytatódik a linux.hu domain lejáratása?. hup.hu
 13. Miért írtam volna rossz loginnel? Szándékosan használok kettőt. Titkolni sem titkolom.. hup.hu

További információk[szerkesztés]