Fun Lovin' Criminals

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Hugh Morgan szócikkből átirányítva)

A Fun Lovin' Criminals egy New York-i alternatív rock zenekar, számaikban gyakran ötvöződnek a hiphop, a blues, a rock és a jazz elemei. Dalaik New York és általában a nagyvárosok mindennapi életével foglalkoznak.

Történet[szerkesztés]

Az együttes 1993-ban alakult, amikor Huey Morgan (gitár, ének) a New York-i Limelight bárban együtt dolgozott a zenei multitalentum Fasttel és az együttes első dobosával, Steve-vel. A legelső fellépéseik is az imént említett szórakozóhelyen zajlottak le. Zenei stílusukat nehéz meghatározni egyetlen szóval, hip-hop, funk, rock, blues elemekből építkezve egy egyedi, különleges zenei élményben részesítik hallgatóságukat. Dalaik nagy része New York utcáin lezajló eseményekről, az ott élő emberekről szólnak.

Átütő sikert a Come find Yourself lemezről a Scooby Snack hozta, melyben részletek hallhatók Quentin Tarantino több filmjéből, így a Ponyvaregényből is. A 100% Colombian-t sokan az együttes pályafutásának csúcspontjaként tartják számon, a lemez utolsó dalát, a blues koronázatlan királya, B. B. King közreműködésével készítették el.

A következő sorlemezük megjelenése előtt a New York-i „kedves bűnözők” élőben zenéltek a Sziget színpadán, ahol jópár számot eljátszottak a Welcome to the Poppy's-ról. Azóta még háromszor léptek fel Magyarországon, 2004. március 9-én a Petőfi Csarnokban és augusztusban a Szigeten. 2004. augusztus 8-án a Szigeten, pont Huey születésnapján léptek fel. A nevezetes dátumra a koncert utolsó felében Fast hivta fel a figyelmet, egy rögtönzött Happy Birthday-jel köszöntötték fel barátjukat. Huey értékelte a szerényke ünneplést, hangján érződött némi meghatódás. Előadtak még pár számot, köztük egy rapet is.

2005 szeptemberében megjelent a Livin in the City, tovább bővítik a megszokott zenei stílusok palettáját a reggae-vel és tőlük, eddig szokatlan hangszerekkel, mint például szaxofonnal és harangjátékkal. Erről az albumról az első kislemezt és videoklipet a MiCorazon c. számról készítették.

Legutóbbi magyarországi koncertjük 2006 nyarán volt a soproni Volt Fesztiválon.

2012. május 18-án felléptek a budapesti Hard Rock Café hivatalos megnyitóján is.

A zenélés mellett közös vállalkozásban még egy szemétszállító céget is üzemeltetnek.[1]

Tagok[szerkesztés]

Huey Morgan
születési idő: 1968. augusztus 8.
énekes/gitáros

Brian Leiser (Fast)
születési idő: 1972. március 29.
billentyűs hangszerek/basszusgitár/fúvós hangszerek

Steve Borovini
az együttes dobosa 1993-1999 között

Maxwell "Mackie" Jayson (ex-Bad Brains)
az együttes dobosa 1999-2003 között

Frank
az együttes dobosa 2003 óta

Diszkográfia[szerkesztés]

(nagylemez, album)

DVD-kiadvány[szerkesztés]

  • Love Ya Back, 2001

Külső hivatkozások[szerkesztés]