Hudy Árpád

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hudy Árpád
Hudy Árpád arcképe
Hudy Árpád arcképe
Született 1955augusztus 4. (64 éves)
Arad, román
Nemzetisége magyar magyar
Foglalkozása újságíró, nyelvész
A Wikimédia Commons tartalmaz Hudy Árpád témájú médiaállományokat.

Hudy Árpád (Arad, 1955. augusztus 4. –) magyar újságíró, nyelvész.

Életútja[szerkesztés]

Iskolái, pályakezdés[szerkesztés]

Szülővárosa 3-as számú (ma Csiky Gergely nevét viselő) Líceumában érettségizett (1974), a Babeş–Bolyai Egyetem filológiai karán magyarorosz szakot végzett (1979). Egyetemi éveiben a kolozsvári Gaál Gábor irodalmi kör tagja, 1979-ben megnyerte a kör szonettversenyét. 1979-től a Vörös Lobogó című aradi napilap belső munkatársa, az ifjúsági rovat szerkesztője, az Ifjú Riporterek Körének vezetője.

Munkássága[szerkesztés]

A filmről mint jelrendszerről írt vitacikkével a Korunkban jelentkezett (1977), írásait a Brassói Lapok, Utunk, A Hét, az Új Élet közölte. Szó és érték c. tanulmánya a TETT 1982/3-as számában jelent meg. 1984-től a bukaresti Ifjúmunkás című hetilap vidéki tudósítójaként működött. Nyelvművelő rovatokat szerkesztett a kolozsvári rádió műsorában, a Román Televízió magyar adásában és újságokban. 1986-ban az NSZK-ba szökött, ahol politikai menekült státust kapott. 1988-tól egészen annak megszűnéséig, 1993-ig a Szabad Európa Rádió magyar adásánál dolgozott.[1]

2000-től 2004-ig a Nyugati Jelen c. aradi napilap németországi tudósítója, 2001-től Münchenből szerkesztette az újság az év novemberétől megjelenő irodalmi mellékletét, az Irodalmi Jelent. A lap alapítójával Böszörményi Zoltánnal és a szerkesztőtársakkal (Irházi János, Karácsonyi Zsolt) Hudy azt a célt tűzte ki, hogy átfogó irodalmi körképet vázoljanak a magyarlakta európai régiók műhelyeiről, s későbbi lapszámaikban a tengeren túli magyarok műveit, alkotásait is bevonják érdeklődésük körébe.[2] Hudy Árpád ma is az Irodalmi Jelen olvasószerkesztője, most már Enyingről.[3][4]

Művei[szerkesztés]

  • A Gregorina-kanyar. Az Irodalmi Jelen Moral History című novellapályázatának díjazott és legsikeresebb írásai; szerk. Hudy Árpád; Concord Media Jelen, Arad, 2012 (Irodalmi jelen könyvek)
  • Hidegebb napok. Az Irodalmi Jelenben 2011 és 2014 között megjelent írások; Concord Media Jelen, Arad, 2014 (Irodalmi jelen könyvek)
  • Életszilánkok. Az Irodalmi Jelen Lezáratlan holokauszt pályázatának legsikeresebb írásai; szerk. Hudy Árpád; Művészeti és Irodalmi Jelen Kft., Bp., 2015 (Irodalmi jelen könyvek)

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Hudy Árpád életútja, terasz.hu
  2. B. D.: Irodalmi Jelen. = Népújság (Marosvásárhely), 2001. december 15.
  3. Irodalmi Jelen, impresszum, Hudy Árrpád - Enyingről- olvasószerkesztő. [2011. október 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 25.)
  4. Hudy Árpád: Friedl, 2011

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Árpád Hudy
A Wikimédia Commons tartalmaz Hudy Árpád témájú médiaállományokat.