Ugrás a tartalomhoz

Hszücsiahuj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hszücsiahuj (Xujiahui, 徐家汇)
Hszücsiahuj (Xujiahui) fő bevásárlónegyede
Hszücsiahuj fő bevásárlónegyede
Közigazgatás
Ország Kína
TartománySanghaj
VárosrészHszühuj
Rangalkerület
Alapítás éve1847
Körzethívószám21
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Tszf. magasság4 m
Terület4,04 km²
IdőzónaUTC+8
Térkép
é. sz. 31° 10′ 60″, k. h. 121° 25′ 59″Koordináták: é. sz. 31° 10′ 60″, k. h. 121° 25′ 59″
A Wikimédia Commons tartalmaz Hszücsiahuj témájú médiaállományokat.

Hszücsiahuj (egyszerűsített kínai írásmóddal: 徐家汇, hagyományos kínai írásmóddal: 徐家匯, pinjin átírás: Xújiāhuì, sanghaji nyelven: Zikawei vagy Ziccawei) helység Sanghajban. Ez egy kereskedelmi és kulturális fontosságú történelmi terület, közigazgatásilag Hszühuj Kerületen belül, amely névadója a helységnek.[1] A terület jól ismert bevásárló- és szórakoztatóközpont Sanghajban. A helyi Hszücsiahuj Metrómegálló fontos csomópontja a Sanghaji Metrónak.

Név[szerkesztés]

Hszü Kuangcsi sírja Hszücsiahujban.

Hszücsiahuj szó szerinti fordítása mandarin nyelvből "Hszü-ék elágazása" - vagy pontosabban, "a Hszü család tulajdona a két folyó elágazásánál".[2] A "Hszü család" kifejezés Hszü Kuangcsi (1562-1633) családjára utal, aki a katolikus hitre térők közül a legkiemelkedőbb volt Kínában. A mai Hszücsiahuj nagy részét a Hszü család egykori ősbirtoka teszi ki. Miután Matteo Ricci híres olasz Jezsuita megkeresztelte Hszü Kuangcsit, ő és leszármazottai nagy telkeket adományoztak a katolikus egyháznak, melyek egyikére épült a Szent Ignác-Székesegyház.

Szent Ignác-Székesegyház, Hszücsiahuj, Sanghaj.

A Wu Kínai nyelvcsoporthoz tartozó Sanghaji nyelvjárásban Hszücsiahujt "zi-ga-wei"-nek ejtik. A 18. században Sanghajnak a nyugati világból bevándorló lakosai között mint "Ziccawei" vagy "Siccawei" (angol), "Zikawei" vagy "Zi-ka-wei" (francia) volt ismert. Ezek a nevek egyes intézmények nevébe ültetve menekültek meg a feledéstől, erre példa a Bibliotheca Zi-Ka-Wei könyvtár neve, de a terület még számos mai túristakalauzban vagy egyéb irodalomban mint "Zikawei", vagy annak valamilyen változataként szerepel.

Történelem[szerkesztés]

A folyóparti misszionárius épületek és a csillagvizsgáló Zikaweiben 1920 körül.
Az egykori Siccawei Csillagvizsgáló ma a Sanghaj Meteorológiai Központ részét képezi
A Siccawei Csillagvizsgáló 1908 körül
A Pathé épülete
A Bibliotheca Zikawei, ma a Sanghaj Könyvtár egyik fiókja.

A Hszü Kuangcsi családjától kapott és egyéb úton szerzett telkeken a Jézus Társasága egy nagy székesegyházat építtetett, valamint egy teljes négyzetmérföldnyi épületegyüttest, amely nagymértékben magában foglalja a mai Hszücsiahujt. A székesegyház mellé a francia jezsuiták árvaházakat, kolostorokat, iskolákat, könyvtárakat emeltek, valamint a Sanghaji Csillagvizsgálót (jelenleg Sanghaji Meteorológiai Iroda).

Az elsőnek felemelt épületek egyike a Szent Ignác-székesegyház volt. 1847-ben épült, 1906-ban történt az újjáépítése, majd idővel a katolikusok kelet-ázsiai erődje lett. A székesegyház előtt elvonuló út mai neve Caohszi Északi út. A székesegyház angol neve ma is St. Ignatius Cathedral (Szent Ignác-székesegyház), de az útra kihelyezett tábla egyszerűen Catholic Church-nek (katolikus templomnak) hívja. A székesegyház szerepelt Steven Spielberg 1987-es A nap birodalma című filmjének nyitó jelenetében.

Hszücsiahuj Park

A történelmi viszontagságok ellenére még számos egyéb épület megmaradt, mint a katolicizmusnak egy központja. Az egyik a Szent Ignác Kollégium vagy Hszühuj Kollégium a Hongqiao út 68. szám alatt, mai nevén Hszühuj Középiskola. Ezt 1850-ben alapították a jezsuiták, és Kínában az első olyan oktatási intézmény volt, amely teljesen nyugati tananyagot kínált. Egy másik a Bibliotheca Zikawei (vagy Bibliothèque de Mission), most a Sanghaj Könyvtár egy fiókja a székesegyház szomszédságában, Caohszi Északi út 80. címmel. A jezsuita konvent több épülete Hszücsiahuj területén szétszórva található. Eredeti formájukat különböző mértékben őrizték meg: az egyik (szerkezetileg módosított, de még felismerhető állapotban) a Hszühuj Kerületi Önkormányzat hivatalául szolgál. A Hszücsiahuj kereszteződéstől fél kilométerrel délebbre levő Tou-Se-We (Mandarin: Tusanvan) katolikus árvaház műhelyeinek művészeti munkája látható Hszücsiahuj számos egyházi épületén. Az árvaház egyetlen megmaradt épülete a mai Tou-Se-We Múzeum.

A katolikus egyház alapította tanügyi intézményeknek köszönhetően Hszücsiahuj oktatási központtá vált. Itt alapították a jezsuiták az Aurora Egyetemet. A Nanjang Állami Iskola nevű iskolacsoport császári rendeletre jött létre Hszücsiahujban a 19. század végén. Ennek legjelentősebb leszármazottja Sanghaj egyik legrangosabb egyeteme, a Jiao Tong Egyetem, melynek központi részlege ma is Hszücsiahujban működik. Sanghajnak egy másik magas rangú intézménye, a Fudan Egyetem, 1922-ben költözött el Hszücsiahujból.

Míg Hszücsiahuj központja közigazgatásilag Sanghaj kínai területéhez tartozott, valójában a Katolikus Egyház ellenőrizte, amely szoros kapcsolatban állt a francia koncessziós terület hatóságaival. 1914-től Hszücsiahuj már közvetlen szomszédja lett a francia koncessziónak, és megmaradt erős francia befolyás alatt.

kommunista győzelem a kínai polgárháborúban a katolikus Hszücsiahuj hirtelen jött végét jelentette. Néhány évvel azután, hogy a Népi Felszabadító Hadsereg bevonult Sanghajba, a jezsuiták elhagyták Hszücsiahujt, és átköltöztek közeli központjaikba, például Makaóba, vagy Manilába. Akik mégis maradtak, azokat többnyire bebörtönözték a kommunista hatóságok. Ezek közé tartozik Ignatius Kung (Gong Pinmei) Bíboros, aki évtizedeket töltött a börtönben, és Csang-min "Beda" atya, aki a börtönben halt meg 1951 novemberében.

A Hszücsiahuj csomópont éjszaka

1949-től a kormány a terület nagy házait és birtokait többnyire megszerezte vagy lefoglalta és átalakította gyárakká. Egészen az 1990-es évek végéig Hszücsiahuj főleg ipari terület volt.

Grand Gateway, Hszücsiahuj

Az 1990-es évek végén sok állami tulajdonú gyárat eladtak és lebontottak. Hszücsiahuj ma Sanghaj belvárosának főleg kiskereskedelmi fontosságú negyede.

Gazdaság[szerkesztés]

Hszücsiahuj ma főleg kereskedelmi körzet, bár a katolikus egyház jelentős mértékben megőrizte jelenlétét, ezenkívül több oktatási és tudományos intézmény található ezen a területen.

Hszücsiahuj fő bevásárlónegyede a Hungcsiao út, Huasan út, Csaocsiabang út, valamint Caohszi Északi út találkozása köré épült. Mind a négy út itt végződik és ez a kereszteződés ad otthont három szupermarketnek, hat nagy bevásárlóközpontnak és kilenc nagy irodaháznak. (Az óramutató járásával megegyező irányban Hungcsiao út, Grand Gateway, Huasan út, Pacific Sogo, Hengsan Közúti Alagút, Hujcsin Áruház, Csaocsiabang út, Metro-City, Caohszi Északi út, "Oriental Shopping Mall" bevásárlóközpont.) Innen öt percen belül minden elérhető autótól és bútortól zöldségig. Hszücsiahuj elsősorban az elektronikai cikkekről híres, mivel ez az egyik legnagyobb beszerzőhely. Kameráktól kezdve PSP-ig, Xbox-ig, és a hozzá való modchipig, illetve más játék konzolokig minden kapható.

Oktatás[szerkesztés]

Sanghaj Csiaotung Egyetem fő részlege a Hszücsiahuj csomóponttól északra található, a 11-es metróvonalon egy megállóval északra, mely megálló is az egyetem nevét viseli.[3] Míg hely szűke miatt az egyetem alsó évfolyamai átköltöztek egy Shanghai szélén fekvő új campusba, a Hszücsiahuj campus továbbra is otthont ad az egyetem Nemzetközi Oktatási Iskolájának, valamint több kutatóintézetnek. A Hszücsiahuj részleg területén több történelmi, a 20. század elején létrejött épületet találunk, például a főbejárati kaput és márvány hidak maradványait, melyek stílusukban is megörökítették az intézmény korábbi státusát, mint császári műszaki egyetem.

1850-ben Collège Saint Ignace néven alapították a ma is Hszücsiahujban működő Hszühuj Középiskolát.

A korábbi Sanghaj Orvosi Egyetem, ma Fudan University Shanghai Medical College szintén a Hszücsiahuj metrómegállóhoz közel található.

Hszücsiahujban működik a Bibliotheca Zi-Ka-Wei (Hszücsiahuj Könyvtár).

Parkok[szerkesztés]

2002-ben nyílt meg a Hszücsiahuj Park egy korábbi téglagyár területén. A parkban kialakított kanyargó patak a Huangpu-folyó kicsinyített mása. Délnyugati végén tóvá öblösül és fekete hattyúk lakják. A park kosárlabda pályának és játszótérnek ad otthont, és egy kb. 250 méter hosszú felüljáró szeli át. A Piros Ház, az egykori Pathé lemezkiadó a park északi szélén fekszik. A Sanghaj Zenekonzervatórium - mely ugyancsak Hszühuj kerületben jött létre - gyakran tart ingyenes előadásokat a park tavánál a tavaszi és őszi hónapokban, mivel ilyenkor a legjobb az időjárás Sanghajban.

Hszücsiahuj másik fontos parkja a Kuangcsi Park. Ez annak a Hszü Kuangcsinak a sírja köré épült, akitől Hszücsiahuj térség és Hszühuj kerület a nevét kapta. Az eredeti alapján nemrég újraépített sír egy érdekes kombináció egy nagy kereszttel a sírhelynél és hagyományos kínai "lélekúttal", melyet kőállatok szegélyeznek. Egy helyi stílusú házat ide helyeztek át látványosságnak egy környéki városfejlesztés alkalmával.

Közlekedés[szerkesztés]

Hszücsiahuj fő útkereszteződése egy közlekedési csomópont. Több tucat buszjárat hálózza be, és itt lehet váltani a Sanghaji metró 1-es, 9-es és 11-es vonalai között.

Hszücsiahuj alkerület[szerkesztés]

1994 májusában Hszücsiahujt a Hszühuj kerület alkerületévé nyilvánították.[4] Az alkerület 4,04 négyzetkilométeren terül el. 31624 háztartásban 94872 lakó él itt. Az alkerület területe földrajzilag nem esik egybe a helységgel.

Források[szerkesztés]

  1. Archív másolat. [2011. július 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 12.)
  2. Jézus Kínában (angol nyelven)
  3. 11-es Sanghaji Metró (angol nyelven). [2018. július 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. február 24.)
  4. Archív másolat. [2010. augusztus 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 12.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szakasz részben vagy egészben a Xujiahui című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]