Hringvegur

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az 1-es főút Izlandon

A Hringvegur, vagy más néven az 1-es főútvonal (izlandiul Þjóðvegur 1, vagy Hringvegur) Izland legnépesebb településeit összekötő út a sziget partvidékén. Az 1-es főút teljes hossza 1339 km. Az útvonal 1974-ben készült el Izland legrégebben alapított településének 1100. évfordulójára.[1] Ekkor adták át az ország leghosszabb közúti hídját is, amely a Skeiðará folyón létesült.

Jellemzői[szerkesztés]

Az út majdnem a teljes hosszúságában mindösszesen irányonként egy-egy forgalmi sávval rendelkezik. Amikor azonban nagyobb településeket, városokat érint az útvonal, akkor a lakott területeken belül plusz forgalmi sávokkal bővül, hogy a nagyobb forgalmat is el tudja vezetni, akárcsak a Hvalfjörður-alagútnál. A legtöbb kis híd az útvonal mentén mindössze egysávos és többnyire fából vagy fémből készült. Az út majdnem teljes hosszán aszfaltburkolatú, ám a sziget keleti részein egyes helyeken csak kavicsburkolattal van ellátva. Az Izlandi Közútkezelő tartja fenn a főútvonalat. Annak ellenére, hogy burkolt útvonalról van szó, egyes helyeken a szűk forgalmi sávok, az 1940-es években kiépített szakaszokon pedig az éles hajtűkanyarok és a nem belátható bukkanók okozhatnak veszélyt. Telente a havas, jeges útviszonyok okoznak gyakran balesetveszélyt. Az útvonal nagyobb részén a megengedett legnagyobb forgalmi sebesség 90 km/h.

Természetes veszélyek[szerkesztés]

Az 1-es főút keresztülvág a Skeiðarársandur gleccserek által alakított fennsíkján, amely az út vonalvezetését jelentősen megbonyolítja. Mivel a gleccserárak és a vulkáni tevékenység gyakran tönkreteszi a közúti hidakat a főútvonal mentén, ezért azokat gyakran kell újjáépíteni.

Forgalom[szerkesztés]

A nagyobb városok esetében, mint ahogyan az Reykjavíkban is van, a napi autóforgalom akár 5-10000 autó is lehet, míg a kisebb településeken a napi 100 autó is soknak mondható. Mivel a főútvonal nem húzódik távol a sziget főbb látnivalóitól, ezért elsősorban nyáron a turisták is bővítik a forgalom nagyságát.

Szakaszai[szerkesztés]

Az útvonal számos településen halad keresztül, ezért több szakaszra bontható. Az alábbi táblázat foglalja össze a szakaszokat és az általuk összekötött részek neveit.

Név Elhelyezkedés
Vesturlandsvegur Kelet-Reykjavíktól Borgarnesig
Borgarbraut Borgarnes
Hringvegur Borgarnestől Észak-Akureyri
Hörgárbraut Akureyri
Glerárgata Akureyri
Drottningarbraut (partial) Akureyri
Hringvegur Dél-Akureyri-tól a höfn-i útelágazásig
Suðurlandsvegur Észak-Höfntől Helláig
Suðurlandsbraut Hellától Kelet-Selfossig
Austurvegur Selfoss
Suðurlandsvegur Selfosstól Kelet-Reykjavíkig

Városok az út mentén[szerkesztés]

Városok a Hringvegur mellett
1. Reykjavík
2. Borgarnes
3. Blönduós
4. Akureyri
5. Egilsstaðir
6. Höfn
7. Selfoss

Megjelenése a popkultúrában[szerkesztés]

2016 nyarán, a nyári napforduló idején az ismert izlandi rokczenekar, a Sigúr Ros 24 óra alatt, az óramutató járásával ellentétes irányban végigjárta az 1-es utat. Induló és érkezési pontjuk Reykjavik volt. Az utazás alatt folyamatos tv közvetítést adtak, valamint felvételt készítettek hagyományos és 360 fokos technikával. A felvételt zenei hátteréül az együttes Óveður című számának mesterséges intelligencia által folyamatosan változtatott, alakított változata szolgált. Az utazás felvételei megtalálhatóak az együttes Youtube csatornáján.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Route 1 (Iceland) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Iceland: Milestones in Icelandic History. Iceland.vefur.is. (Hozzáférés: 2012. november 25.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Hringvegur
A Wikimédia Commons tartalmaz Hringvegur témájú médiaállományokat.