Hozzáértő felhasználó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A hozzáértő felhasználó (power user) vagy tapasztalt felhasználó olyan számítógép-felhasználó, aki a hardverek, operációs rendszerek, programok vagy weboldalak olyan fejlett funkcióit is használja, amelyeket egy átlagos felhasználó nem. A hozzáértő felhasználónak nincs feltétlenül széleskörű szaktudása az általa használt rendszerekről, és esetleg programozásról vagy rendszer-adminisztrációról sincsenek ismeretei, inkább az alkalmazások és rendszerek legkimerítőbb használatára való törekvés és képesség jellemzi. Vállalatiszoftver-rendszereknél a „hozzáértő felhasználó” egy hivatalos szerepkör is lehet, egy olyan személyé, aki nem programozó, hanem egy üzletiszoftver-specialista. Ezek a munkavállalók gyakran eredeti munkakörükben maradnak, és emellett látnak el tesztelési, oktatási, első szintű vállalatiszoftver-támogatási feladatokat. Helytelenül egy-egy felhasználó nem teljes körű tudással is hozzáértő felhasználónak tekintheti magát.

Néhány alkalmazásról gyakran az a vélemény, hogy kifejezetten hozzáértő felhasználóknak való, és akár azoknak is lett tervezve, mivel olyan bonyolult funkciókat és elemeket tartalmaz, amelyeket más hasonló alkalmazások nem. Példa ezekre a VLC media player, egy multimédia keretrendszer/lejátszó/kiszolgáló, összetett, számos beállítást tartalmazó és széles körűen testreszabható felülettel (sőt felületekkel, az egyszerű stílusbeállításokon túl) és sok olyan beépített tulajdonsággal, amelyek nem tűnnek hasznosnak vagy érthetőnek a felhasználónak más médialejátszókkal összehasonlítva, mint a Windows Media Player vagy az iTunes; vagy a Linux-alapú operációs rendszerek használata, mivel a Linux általában több hozzáértést igényel, ha valami nem működik vagy leáll.

Felülettervezési problémák[szerkesztés]

A szoftvertesztelés felhasználói fázisa gyakran a tapasztalatlan vagy átlagos felhasználókat célozza. A hozzáértő felhasználó, aki kevesebb segítséggel és útmutatással is elboldogul, más felületi elemeket igényel. Tipikus példa a billentyűkombinációk, mint a Ctrl+F vagy az Alt+Enter. A hozzáértő felhasználó az alkalmi vagy rendszertelen felhasználókkal ellentétben akár teljes munkaidőben használ egy programot. A hozzáértő felhasználó jellemzően a lehető legkevesebb művelettel vagy a lehető leggyorsabban akar dolgozni. Hozzá precízen akar megoldani egy feladatot, amikor az alkalmi felhasználók örülnek, ha egyáltalán közel járnak.

Hivatalos szerepkörök[szerkesztés]

SAP és Oracle[szerkesztés]

Az SAP és az Oracle ismert vállalatirányítási rendszerek, amelyeknél a profi minősítéshez gyakran egész sornyi oktatás szükséges. Emiatt és hogy a rendszerek iránti elköteleződést ösztönözzék, sok cég egy „Kiemelt Felhasználó Modell”-t hozott létre (más néven Hozzáértő Felhasználó vagy Bajnok), hogy kiválasszanak átlagos felhasználókat, és a rendszeren belül vezető szintre emeljék őket. Mindez 3 célt szolgál:

  1. A rendszer elkötelezettebb használatát, mivel egy konkrét arc van ahhoz rendelve, hogy a rendszert támogassa és a technológia befogadását megkönnyítse.
  2. Jelentős idő- és költségmegtakarítást, mivel a cégeknek így nem kell új vagy ideiglenes erőforrásokat keresni vagy alkalmazni a dokumentáláshoz, oktatáshoz és támogatáshoz.
  3. Az SAP-befektetés megtérülése vagy alátámasztása könnyebben elérhető a felhasználók közvetlen bevonásával, ezáltal használva a rendszert, amelybe befektetettek, ami összességében haszon a vállalatnak.

Az SAP-s Kiemelt Felhasználó Modellel széleskörű kutatásokat végeztek, különös tekintettel arra, hogy ki milyen szerepet tölt be az oktatásban és a végfelhasználók támogatásában. Jelenleg az SAP-t használó cégek 70%-a hasznosítja a Kiemelt Felhasználó Modellt.

Windows-adminisztráció[szerkesztés]

A Microsoft Windows 2000-ben, Windows XP Professionalben és Windows Server 2003-ban elérhető egy „Hozzáértő Felhasználók” csoport, amely több hozzáférést engedélyez, mint egy korlátozott felhasználó, de kevesebbet, mint a Rendszergazdák csoport. Amennyiben egy felhasználó tagja a Hozzáértő Felhasználók csoportnak, egy átlagos felhasználónál nagyobb az esélye arra, hogy a rendszert rosszindulatú szoftver-támadásnak tegye ki, és szándékosan ilyen szoftvert telepítve a felhasználói fiókját a Rendszergazdák csoportba léptesse elő. Ezért a Hozzáértő Felhasználók csoportba csak becsületes és józanul gondolkodó felhasználók kerülhetnek; megbízhatatlan felhasználók számára tilalmas. A Hozzáértő Felhasználók csoportot kivették a Windows Vistából a Felhasználói Fiókok Felügyelete bevezetésével, hogy a jogosultságszint-emelő funkciókat összhangba hozzák.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Power user című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]